Vauvan tai taaperon kanssa Thaimaahan: käytännön vinkit

20/04/2017

Heti kärkeen huomautan, että tässä postauksessa käsitellään vain ja ainoastaan vinkkejä Thaimaahan vauvan tai taaperon kanssa matkaaville. Jos et tunnista kuvauksesta itseäsi, saatat ehkä mieluummin haluta hypätä suoraan lukemaan mitä kaikkea Khao Lakissa voi tehdä ja nähdä. Mutta jos matkaseurueeseen kuuluu pieni jäsen josta olet vastuussa, suosittelen pysyttelemään sivulla. Ja onnea kohdevalinnasta, Thaimaa on muksun kanssa helppo sillä siellä rakastetaan lapsia!

Vaikka meilllä J:n kanssa on suhteellisen paljon lentoja ja reissuja takana, tämän viimeisimmän Thaimaan matkan valmistelu ajoi minut nettiin googlaamaan maanisesti. Vauvan kanssa oltiin kyllä oltu lentokoneessa, mutta takana oli vain tunnin mittaisia lentoja. Ja edellisillä Thaimaan matkoilla en todellakaan ollut kiinnittänyt huomiota paikallisten supermarkettien lastenruoka- tai vaippavalikoimiin. Keskustelupalstojen ja blogien lisäksi konsultoin muutamaa kaveria ja niillä eväin lähdettiin liikkeelle. Mutta koska tiedän, että tuossa tilanteessa kaikki kokemukset ovat kultaakin kalliimpia, ajattelin tarjota myös oman vinkkilistani kaikille teille vauvan tai taaperon kanssa Thaimaahan matkaaville. Meidän mukelo kun oli lähtöpäivänä 12 kuukautta ja yhden päivän vanha, häneen pätivät vielä monet vauvajutut (äidinmaidonkorvike, vaipat ym) että taaperohommat (ruoka, käveleminen jne).

Etukäteen tietysti moni juttu jännitti ja heti reissun jälkeen ehdinkin jo täällä blogin puolella summata yhteen mikä mietitytti ja miten sen kanssa kävi. Juttuun pääset tästä: Terveisiä Thaimaasta.

Tässä alkuun pakkauslista minkä mukaan me mentiin pirpanan kanssa. Omien kamojen pakkaus saikin sitten huomattavasti vähemmän huomiota. Poimi tästä itsellesi olennaiset, lisää vielä tärkeämmät ja jätä teille turhat pois. (Disclaimerina mainittakoon, että tämä ei todellakaan ole mikään grammanviilaajan = reppureissaajan lista. Meidän periaate oli, että otetaan kaikki olennainen mukaan niin ei tarvitse perillä stressata.)

 • Vaippoja 2 pakettia, uimavaippoja 3 pakettia, wipeseja ja kertakäyttöisiä hoitoalustoja
 • Elovena-pussipuuroja 24 kpl
 • Hipp-ruokapurkkeja 12 kpl
 • Smoothiepusseja n. 40 kpl
 • Talk-muruja, maissinaksuja
 • Äidinmaitojauhetta 3 pss, Tuuti-purkkeja 20 kpl
 • Tuttipulloja, nokkamuki, puurokippo, lusikat, ruokalappu, pulloharja tiskaukseen (ota mukaan myös vähän tiskiainetta jos et halua lähteä heti kauppaan)
 • Fysikaalinen aurinkorasva
 • UV-paita, UV-lakki, aurinkolasit
 • Muut vaatteet ilmavia, puuvillaisia, ohuita
 • Sandaalit
 • Ohuita puuvillahuiveja (ne sarong-biitsihuivit osoittautuivat käteviksi muksun kanssa. Yhden laitoin rattaisiin hänen alleen päiväunien ajaksi ettei rattaiden kangas hiosta ja toisen laitoin aurinkosuojaksi rattaiden ylle.)
 • Hyttyssuihke ja hyttysverkko
 • Lääkkeet (Panadol, Precosa, Bepanthen)
 • Leluja ja kirjoja
 • Tutteja
 • Pitkä pinna ja rento asenne

Sitten seuraa pidempi selonteko.

Lennot

Fakta on, että on mahdotonta ennustaa miten rapiat kymmenen tunnin lento vauvan tai taaperon kanssa sujuu. Muksu voi nukkua kuin enkeli tai huutaa kuin hyeena. Edelliset lentokokemuksetkaan eivät välttämättä anna täydellistä osviittaa. Mutta varautua kannattaa silti niin hyvin kuin pystyy minimoidakseen riskit.

Kyllä oli mutsilla ruhtinaallisesti tilaa istuimella kun pirpana ei jaksanut enää istua sylissä vaan kiipeili penkillä.

Itsestään selvää tietysti on, että mitä suorempi ja näppärämpi lento, sen parempi. Jos mukelolla on hyvät unenlahjat, yölentoa kannattaa suosia. Päivälennolla viihdyttämistä täytyy tehdä aika paljon. Kertokaa jos olette eri mieltä, mutta tuollainen juuri vuoden täyttänyt ja kävelemään oppinut yksilö ei ehkä ole helpoimmassa iässä pitkiä lentoja ajatellen, sillä hän ei enää nuku kuin yhdet päikkärit, toisin kuin pienet vauvat, mutta ei myöskään jaksa keskittyä mihinkään piirrettyihin oikeastaan mihinkään muuhunkaan virikkeeseen minuuttia kauempaa kerrallaan. Niinpä ensimmäiseksi pakkaisin mukaan pitkää pinnaa. Toisekseen mukana on hyvä olla pieniä aarteita, naposteltavaa, kaikkea pieneen tilaan menevää mistä oma lapsesi pitää. Käteväksi nukuttamisessa osoittautuivat Manduca (tai joku muu kantoväline) ja harso (peittämään ulkopuolista hälyä).

Ruoka ja äidinmaidonkorvike + muut juomat

Helpommalla pääset kun pakkaat vauvan ruoat ja äidinmaidonkorvikkeet mukaan Suomesta. Khao Lakissa oli iso ja monipuolinen ruokakauppa, josta löytyi kyllä jonkinlainen Heinzin kanarisottovaihtoehto ja ilmeisesti jotakin äidinmaidonvastiketta siellä oli myös, mutta jos et halua ottaa riskiä siitä että maku ei pilttiäsi miellytä, ota omat mukaan. Tavaran määrä kotoa lähtiessä on infernaalinen, mutta mielenrauha reissussa on tällä taattu ja palatessa on kasseissa tilaa hiekkaleluille sun muille reissuostoksille.

Pirpana teki tissilakon kymmenkuisena, joten imetys oli reissuun lähtiessä päättynyt. Niinpä piti pelata korvikkeilla. Äidinmaidonkorviketta kannattaa ottaa jauheena (ja ehkä totutella siihen jo kotona ennen reissua). Jos vauva on yli 6kk ja syö siis jo kiinteitä, vettä ei tarvitse jauhemaitoa varten keittää mikä helpottaa maidon valmistamista huomattavasti. Me tehtiin niin, että retkelle lähtiessä laitettiin puhtaaseen ja kuivaan tuttipulloon pohjalle sopiva määrä maitojauhetta ja tarpeen iskiessä heitettiin sekaan pullovettä, ravistettiin ja avot. Drinksu oli valmis.

evaat

Ruoista äärimmäisen käteviä mukana olivat Smoothie-pussit (sekä hedelmäversiot että suolaiset) ja Elovenan pussipuurot. Lisäksi meillä oli joka päivälle mukana yksi purkkiateria. Nuo lasipurkit oli muuten helppo pakata siten, että nappaa kaupasta mukaan pari pahvia missä purkit lastataan, laittaa ne pohjaksi ja kanneksi ja käärii teippiä ympärille. Ei pääse purkit heilumaan ja kolisemaan kassissa. (Kiitos vinkistä Johannalle 😉 )

Janojuomaksi meillä oli tarkoitus juottaa muksulle vettä. Kotona hän litki sitä nokkamukista ihan mielellään, mutta reissussa teki jostain syystä stopin. Hän olisi juonut vain maitoa, mutta sitä oli pakko säännöstellä että riittää koko reissun ajaksi. Niinpä meidän ensimmäinen missio oli opettaa pirpana juomaan pillillä. Neuvolantädin siunauksella hän sitten litki reissussa pillimehuja, sillä parempi sokerilitkukin kuin ei mitään juomaa.

Paikallisista ruoista Fried rice osoittautui pirpanan herkuksi. Ja hedelmäthän ovat Thaimaassa aivan mahtavan ihania, niitä kannattaa muksulle antaa.


Vaipat

Muista sekä tavalliset vaipat että uimavaipat. Kumpiakin periaatteessa saa myös paikan päältä (riippuen tietysti vähän mihin päin Thaimaata menee, mutta ainakin Khao Lakista ja oletettavasti sitä suuremmista paikoista). Eräs paikallisia vaippoja käyttänyt moitti niiden olevan yhtä tyhjän kanssa kun vuotavat (ovat myös hintavahkoja), mutta en osaa itse sanoa kun raahattiin vaipatkin suosituksesta Suomesta. Menikin aika tipalle kun niitä jäi jäljelle tasan yksi kappale.

Baby wipeseja kului tolkuttomasti. Meillä oli niitä muutama paketti kotoa mukana, mutta Khao Lakin supermarketista sai onneksi lisää.

Kanto- ja kulkuvälineet

Meillä oli mukana Baby Joggerin City Tour -matkarattaat ja Manduca. Matkarattaissa mukelo nukkui päikkärit ja matkusti lähinnä hotellialueella rannalle ja takaisin. Manducalla mentiin hotellialueen ulkopuolella. Jalkakäytävien puutteen vuoksi matkarattaa oli vähän riskaabelit liikenteen vilinässä ja sen takia Manduca oli parempi. Mopoilukin onnistui tuon kantovälineen avulla, samoin kuin vaikeapääsyisemmillä vesiputouksilla vierailu.


Rokotteet

Jos vauvasi ei ole vielä saanut 1-vuotisneuvolassa annettavaa MPR-rokotetta, kannattaa jutella neuvolassa josko ovat sitä mieltä että se annetaan ennen reissua. Näin olen ymmärtänyt että se on suositeltavaa. Meidän yksivuotiskäynti oli niin lähellä muutenkin että ehdittiin antaa piikki sopivasti muutama viikko ennen matkaa niin että mahdolliset rokoteoireetkin ehtisivät tulla ja mennä.

Kumpaakaan hepatiittirokotetta me ei alle yksivuotiaalle annettu. A-hepatiittirokotetta ei saa antaa alle yksivuotiaalle ja pelkän B-hepatiittirokotteen tarvetta me ei tätä matkaa varten todettu, sillä Thaimaassa ulkomaiset turistit viedään yleensä tasokkaisiin sairaaloihin. Yhdistelmärokotteen molempia vastaan voi antaa yli 1-vuotiaalle lapselle.

Jokainen vanhempi toki toimii rokoteasioissa oman harkintansa mukaan enkä tässä nyt ota sen kummemmin kantaa suuntaan tai toiseen. Suosittelen vain tarkistamaan tarvittavat rokotteet ja juttelemaan asiasta neuvolassa.

Jyvät ja akanat

Kaikki loput vinkit listaan tähän.

Suojautuminen auringolta. Sanomattakin selvää, että se on erittäin tärkeää. Meillä oli käytössä Reiman UV50-suojahattu ja UV-suojattu uimapaita. Sen lisäksi aurinkorasvaksi kannattaa valita fysikaalinen vaihtoehto, joka toimii ikään kuin kalvona heijastaen auringonsäteet pois. Useimmat tavalliset kauppojen aurinkorasvat kun toimivat siten, että ne imeytyvät ihon pintaan suojaa muodostamaan, ja koska vauvojen iho on ohut, nuo kemikaalit imeytyvät helposti vauvan ihon läpi. Meillä oli mukana apteekista haettu Avénen voide suojakertoimella 5o. Lisäksi rattaiden kuomussa oli UV-suoja. Meidän hotellin ranta oli onneksi ihanasti puiden katveessa, joten pirpana sai temmeltää suojassa suoralta paahteelta (toki rasvat ja muut suojat piti silti olla).


Hyttyset. Ilta-aikaan inisijöitä on ja ne pirulaiset tekee kotimaisiakin itikoita pahemmin kutiavat paukamat. Pakkaa siis mukaan hyttysverkko ja -suihke. Vauvalle ja taaperolle sopii ainakin Free-hyttyskarkote. Kaikki lapsille tarkoitetut hyttyssuihkeet eivät sovellu alle 3-vuotiaille, tsekkaa siis purkin kylki tarkasti.

Lääkkeet. Meillä oli mukana kuumemittari, Panadol, Bepanthen ja Precosa. Siihen luotettiin, että paikallisilta saa paikallisiin tauteihin parhaat tropit, mutta tuo Precosa oli hyvä olla mukana. Sitä kannattaa antaa jo ennaltaehkäisevästikin jos yhtään on suunnitelmissa että mukelo maistelee paikallisia herkkuja.

Pelastusliivit. Jos suunnittelet venematkoja, kannattaa naperolle ottaa mukaan omat pelastusliivit. Me peruttiin yksi veneretki, sillä ei tajuttu ottaa omia eikä järjestäjät olleet varmoja onko heillä liivejä vai ei.

Kylliksi en voi korostaa sitä, että tärkein varuste on oikea asenne ja rento suhtautuminen. Meidän loma yksivuotiaan kanssa meni paremmin kuin uskalsin odottaa, toivottavasti muillakin on yhtä hyviä kokemuksia.

Mitä vinkkejä itse antaisit? Unohdinko jotain olennaista? Muita kokemuksia?

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *