Vauva matkustaa – käytännön paperisotaa

22/04/2016

Meidän paapero on nyt hieman rapiat kaksi kuukautta, ja plakkarissa on ensimmäinen ulkomaanmatka. Tai no, toinen jos lasketaan mukaan se kun hän kulki masussa mukana Floridassa. Sitä ennen oli kuitenkin yksi jos toinen asiakirja selviteltävänä.

Lentoliput

Ensimmäinen probleema tuli, kun olin varaamassa kahden lentolipun sijasta kolmea raskauden loppuvaiheessa. Pääsin varauksessa kohtaan ”syötä matkustajien nimet” kun pysähdyin raapimaan toviksi hiusrajaa. Mitä tähän laitetaan jos nimestä ei ole aavistustakaan? Tai edes sukupuolesta? Pikainen soitto Norwegianin asiakaspalveluun, ja selvisi että varauksen voi tehdä omalla sukunimellä ja etunimellä Vauva / Baby. Virallinen nimi olisi kuitenkin ilmoitettava lentolippua varten ennen matkaa.

Seurasi toinen tenkkapoo.
vauvan lentolippu

Lapsen nimen rekisteröinti ennen kastetta

Entä jos lasta ei olisi ehditty kastaa ennen matkaa? Tai jos onkin, niin ainakaan minkään valtakunnan virallinen matkustusasiakirja ei ehtisi tulla kasteen ja matkan välissä? Ratkaisuna oli rekisteröidä lapsen nimi ennen kastetta. Tämä onnistui täyttämällä itse maistraatin lomake, joka tupsahti postissa seurakunnan kirjeen sisällä. Lomakkeeseen täytettiin kaikki tiedot paitsi kirkolliset (kummit sun muut) ja kiikutettiin maistraattiin. Virkailijatäti oli niin ystävällinen, että peräti soitti meille henkilökohtaisesti kun lapsen nimi oli valtion kirjoissa ja kansissa. Kyllä tuntui juhlavalta!

Passikuva ja passi

Passin hakeminen vauvalle onnistuu näppärästi verkossa, kunhan on ensin onnistunut käymään passikuvassa. Se saattaa olla jännittävä operaatio. Kuvaamoa valitessa kannattaa tiedustella etukäteen, että vastasyntyneen / vauvan passikuvaus on heillä hanskassa. Me valittiin kuvaamoksi Tunnin kuva Jumbossa. Tyttö oli silloin neliviikkoinen, joten mulla ei varsinaisesti ollut aavistustakaan miten onnistuisin saamaan hänet kuvaan 1. silmät auki 2. suu kiinni 3. kädet ei naaman edessä, ei minun eikä hänen. Jumbossa kuvan sai onneksi ottaa niin, että vauva oli äidin sylissä. Väliin laitettiin vain valkoinen taustapahvi. Vatsalihakset siis vain jakkaralla tiukaksi kun ottaa pienen takanojan jotta vauva pysyy sylissä suorana kun käsillä ei oikein voi avittaa etteivät ne näy kuvassa. Meidän operaatio sujui lopulta mainiosti siten, että menin nukkuvan vauvan kanssa valmiiksi Jumboon odottamaan hänen heräämistään. Kun ensimmäiset heräilyn merkit olivat ilmassa, ampaisin viivana kuvaamoon (jossa olin varoittanut meidän saapumisesta jo etukäteen) ja foto napattiin unenpöpperöisestä naperosta muutamassa sekunnissa juuri parahiksi ennen kuin alkoi nälkäitku. Huh, selvittiin siitäkin.
vauvan passi
Kuvan ottamisen jälkeen täyteltiin passihakemus netissä ja varattiin aika vauvan tunnistautumiseen. Vaihtoehtona olisi jonottaa poliisilaitokselle, mutta halusin välttää ruuhkat ja varata ajan. Aikatauluongelma meinasi tulla tässäkin, sillä varattavat ajat tuppaavat olemaan suuremmissa kaupungeissa vasta monen viikon päähän. Niinpä mekin suunnattiin mummulamatkan varrella Hyvinkään poliisilaitokselle. Näin oli viimeinenkin hyppäys tehty ja passi tupsahti viikossa R-kioskille.
vauvan passi

Matkavakuutus

Matkavakuutus nassikalla oli jo ennen syntymäänsä, meidän Floridan matkan takia. Selvittelin raskaana matkustamiseen liittyviä asioita, lähinnä sitä mitä tapahtuisi jos jokin menisi vikaan. Tärkeimpänä selvitettävänä asiana oli siis matkavakuutus. Soittelin useaan vakuutusyhtiöön, joista lähes kaikissa vastaus oli, että raskaana ei tulisi matkustaa ja että jos lapsi syntyisi matkalla, vakuutus ei sitä korvaisi. Iloinen poikkeus oli Pohjola, josta saimme syntymättömälle lapselle oman matkavakuutuksen joka on voimassa myös hänen synnyttyään. Niinpä kaikki vauvan vakuutukset ovatkin nyt Pohjolassa.

Kyllä meidän nyt kelpaa matkustaa.
vauvan matkavakuutus
vauva matkustaa
vauva matkustaa


Pysy mukana matkassa seuraamalla blogia Facebookissa, Bloglovinissa tai Twitterissä. Löydät minut myös Instagramista, johon päivittelen matkan varrelta paljon kuvia, jotka eivät välttämättä päädy blogiin asti.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *