Tuanoi, terveisii Porist!

10/02/2015

Ko ihmine päättää lähtee kottoos poijjes, joutuu se suurte kysymyste äärel. Syy voi ol mikä vaa, vaik lomareisu. -Elina Wallin

Pori on metka kaupunki. Se on kuin minivaltio Suomen sisällä. Siellä ei yleensä poiketa matkan varrella (Pori kun ei ole varsinaisesti minkään reitin varrella), vaan sinne pitää varta vasten mennä. Porilaisilla on valtavan vahva kunnallisidentiteetti, jota määrittävät Ässät, Karhun keppana, Rosenlew, Jazzit ja murre. Sieltä on kotoisin Jenni Haukio, Eino Grön, Leo-Pekka Tähti, Akseli Gallen-Kallela ja Jorma Uotinen, muutamia mainitakseni. Kun Ässät voitti jääkiekon Suomen mestaruuden Satakunnan Kansa vaihtoi nimensä Patakunnan kansaksi. Patalippuja liehuu edelleen yhdellä jos toisella nurkalla pitkin kaupunkia. Ässien lisäksi Porin torin on onnistunut vetämään täyteen Putouksen ännännen kauden voittaja Salme Pasi. Käsittämätöntä. Suomi Areena ja Jazzit ovat Porille joka vuosi kova juttu. Kaupunki täyttyy ihmisistä, koko Suomen kerma kokoontuu Poriin ja porilaiset kerääntyvät jazz-kadulle näkemään ja näyttäytymään. Asiaankuuluvasti Satakunnan Kansan mielipidekirjoituksissa kuitenkin motkotetaan, kun yhden viikon ajan joka paikkaan pitää jonottaa. Mainiota.

Mutta hämäläisenä olen toisinaan porilaisille vähän kateellinen. Minulla ei ole murretta. Kun HPK voitti lätkässä mestaruuden ja Ässät sai hopeaa, Porin torijuhlat olivat isommat kuin Hämeenlinnan (no okei, asukkaitakin on enemmän, mutta asenne oli kohdillaan). Jazzit ovat mahtavat, samoin Suomi Areena. Porista saa Porin paahtimon kahvia ja Ässien punaviiniä. Kaikki ovat ylpeästi porilaisia ja satakuntalaisia.

Älkää käsittäkö väärin. Olen itse ylpeä hämäläinen, Hämeenlinnassa on paljon mahtavia asioita ja se on ja aina tulee olemaan se paikka mistä olen kotoisin. Halusin vain sanoa, että samalla tavalla kun matkaillessa tutustumme vieraiden maiden kulttuureihin, kotimaa tarjoaa samaa elämystä. Suomessakin voi tutustua eri kaupunkien ja maakuntien kulttuureihin, tapoihin ja elämänmenoon. Pullani ovat sikäli hyvin uunissa, että olen levittänyt juuriani useamman maakunnan ja kaupungin alueelle. Löydän jo itsestänikin pienen porilaisen.

Halusin jakaa teille nämä viime viikonlopun kuvat Porin jokirannasta. Yleensä aluetta näkee kesäkuvissa Jazzien aikaan. Pori on, samoin kuin suurin osa Suomen kaupungeista, kaunis kesäkaupunki. Mutta toivottavasti näiden kuvien myötä tekin huomaatte että ei se ole yhtään hassumpi talvellakaan.

ps. Tiedättekö minkälaiset on porilaisten liikennesäännöt autolla? ”Jos joku mennee erel, aja ohitte. Jää miälelläs iha ohitetu nokkapellii kii.”

20150207-DSC_0788
20150207-DSC_0794
20150207-DSC_0787
20150207-DSC_0784
20150207-DSC_0774
20150207-DSC_0781
20150207-DSC_0796
20150207-DSC_0804
20150207-DSC_0812
20150207-DSC_0813
20150207-DSC_0815
20150207-DSC_0817
20150207-DSC_0819

17 Comments

 • Sult sujuu tua Pori murtee kirjottamine iha luanikkast. Vaik me raumlaise ei kovi suurii Pori-fanei ollakka! 🙂 Kiva kirjoitus ja upeita kuvia!

  • Eevi sanoo:

   Juu vähä o kai tullu tutuks jo. Ja kiitos kaunis, kehu lämmittää, etenkin raumalaiselta 😀

 • Diana sanoo:

  olipa hauska lukea. 🙂
  Tuli kyllä ikävä Poriin. <3

  • Eevi sanoo:

   Kiva kuulla että pidit! Poriin pääsee näppärästi monella vempeleellä, sinne vaan viimeistään kesällä 🙂

 • Elina W. sanoo:

  Morjes!

  Olipa hauskane löytää tämmäne teksti. Vaik pakko sannoo, et noi ilahtunnee hämmästynneet, kauniit lauseet pakottaa punastelemmaa. Mitä me ny mittää ollaa. Vaatimattomuus o yks mee parhaimpii hyveitämme. Ja tua, sarkasmi. Mää huamaa noist su lainauksistas, et sää olet kirjas lukenu. Kiitos <3

  • Eevi sanoo:

   Moro!
   Ai ku kiva ku sääki löysit tää jutu, ei tullu kyl miälee ku se eile kirjoti! Mu porilaine anoppi oli sujauttanu su ihana kirjas pukikonttii ko mu miäs o porilaine ni mää ymmärrä sitä ny vähä paremmi.

   Ja ihan vähän välillä myös omin teidän ihanan kauheaa murretta 🙂 Natiiviksi en pysty mutta ymmärrän jo kuulemaani hyvin! <3

 • Taru sanoo:

  Kiva kirjoitus, hienoja kuvia, mutta sen verran täsmennän, että kyllä hämäläisetkin pääsääntöisesti murretta puhuvat. Ainakin minun hämäläiset ystäväni. Suomen kielen luennoilla 90-luvulla sanottiin, että Jyväskylän tienoilla puhe on lähimpänä yleiskieltä, joten siellä murre ei ole niin voimakas.

  • Eevi sanoo:

   Hei Taru ja kiva kun tulit lukemaan juttuni! Ja totta, ihan tarkalleen ottaen on varmasti niin että lähes jokainen suomalainen puhuu jotakin murretta. Toiset murteet ovat vain tunnusomaisempia ja tunnistettavampia kuin toiset. Itse olen ollut murrevaikutusten ristitulessa pohjalaisen isän, savolaisen äidin, hämäläisen kodin ja satakuntalaisen miehen kanssa joten olen ollut vailla vahvaa murreidentiteettiä. Ja murteet ovat ehdottomasti rikkaus ja suomalaisen kulttuurin suola.

 • Pilvi sanoo:

  tosi kiva juttu ja kivat kuvat.
  Onko kirjailija uusi ammattisi?

  • Eevi sanoo:

   Kiitos, Pilvi, kivasta kommentista! Mukavaa kun löysit juttuni ja blogini. Toistaiseksi pitäydyn kyllä leipätyössäni 🙂

 • heli sanoo:

  heippa Eevi <3

  kiitos kauniist sanoist ja kuvist <3 Mu Pori o kaunis aina o sit mikä vuore aika
  tahans 😉 oot kyl saanu vankittuu jokiranna kauniist =)

  laitappa lisää vaa näit kommeit kuvii ja sannoi meil 😀

  eli tuonoi hyvvää kevättä sul ja suvulles sin hämeeseen <3

  • Eevi sanoo:

   Ai kun kiva, Heli, kun löysit mun juttuni ja vielä pidit sitä! 😀
   Helppo saada kauniita kuvia kun on kaunis kohde. Tämä juttu on saanut niin suuren suosion että täytyy varmasti miettiä jatko-osia joskus. Jazzeillakin on niin hyvä tarjonta tiedossa.
   Kaunista kevättä sinullekin!

 • taina sanoo:

  Tuanoini, vai muistanko ihan väärin kotikaupungin murretta:)
  Hei kiitos, kauniit kuvat, olin ihan unohtanut, että Porin parhaat näkymät ovat talvella parhaimmillaan. Enkä edes pidä talvesta.
  Yyterin kesää odotellen.

  • Eevi sanoo:

   Porilaiset on tainneet tässä vuosien saatossa lyhentää vielä tuon tuanoiniinkin 🙂 Ja kiva kun pidit kuvista, kyllä Pori on kaunis talvellakin.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *