Swellendam – Etelä-Afrikka

25/06/2015

Hetki luksusta Etelä-Afrikan sisämaassa

Kevään mittaan Etelä-Afrikan tarinat ovat jääneet vähemmälle muiden retkien ja matkojen vallatessa palstatilaa blogissakin, mutta nyt sormet syyhysivät jo palaamaan sinne mistä tämä blogi lähti liikkeelle.

Muistin virkistykseksi kerrottakoon, että reissumme oli kahden viikon mittainen road trip helmikuulla. Meno-paluu lennot oli Kapkaupunkiin ja sieltä pieni Polo vuokrattuna koko loman ajalle. Hurautimme ensin rannikkoa pitkin Garden Routelle ja sieltä palasimme hiljalleen kohti Kapkaupunkia.

Ainoa sisämaan pysähdyspaikkamme oli pienehkö Swellendamin kylä hieman yli puolenvälivälissä matkalla takaisin Kapkaupunkiin. Olimme varanneet kaikki majapaikat etukäteen, ja olin jo autuaasti unohtanut mitä olin varannut ja mistä. Matkalla olin hetkellisesti huolissani seuraavien kahden yön majoituksestamme, sillä olin Tsitsikamman kansallispuistossa ja Garden Routella ehtinyt päästä merinäköalojen makuun. Nyt tiedossa oli kuitenkin piskuinen kylä valtatien varrella, lähellä ei näyttänyt kartan perusteella olevan juuri mitään.

Mutta voi pojat miten onnistuneet kaksi päivää meillä olikaan. Niin onnistuneet, että olin näköjään unohtanut kuvata suurimman osan paikoista. Argh! No jotakin sentään on tallennettuna.

Swellendam on Etelä-Afrikan kolmanneksi vanhin eurooppalainen kaupunki. Se perustettiin 1745 ja ajan hengestä kertovat valkoiset hollantilaistyyliset talot. Kooltaan kaupunki on melko pieni, kylänraitti on äkkiä koluttu. Mutta muutama mahtava asia kaupungissa on, minkä takia suosittelen poikkeamaan sen sijaan että hurauttaisi ohi. Saatat nimittäin löytää ripauksen luksusta.

1. Majoitus – Bloomestate Swellendam

Olin autuaasti unohtanut, että Swellendamin majoituksen kohdalla latasimme tiskiin Hotels.comin ilmaisyön lyhennykseksi majatalomaksusta, sillä muuten emme olisi raaskineet tätä paikkaa varata. Mutta herran jestas että oltiin tyytyväisiä kun päästiin perille! Bloomestate on ehdottomasti yksi parhaista bed & breakfast -paikoista (ja hotelleista) missä olemme Etelä-Afrikassa majoittuneet. Tai aika monessa muussakin maassa, itse asiassa. Carla ja Maarten van der Ven ovat luoneet ylellisen 7 huoneen boutique-majatalon kotinsa yhteyteen ja pitävät todella vieraistaan huolen. Illalliset oli varattu etukäteen, tarjolla oli spa-hoitoja ja puitteet houkuttelivat löhöämään. Omia kuviani on hävyttömän vähän, mutta kurkatkaa lisää Bloomestaten sivuilta. Meillä oli aikomuksena retkeillä Swellendamista De Hoopin luonnonpuistoon, mutta majatalo oli sen verran mukava että retki jäi. Ensi kerralla siis De Hoop on listalla, sillä se vaikuttaa ihanalta.


2. Etelä-Afrikan paras Italialainen ravintola – La Sosta

Kyllä, luit oikein. Vuonna 2014 tämä Swellendamilainen ravintola valittiin Etelä-Afrikan parhaaksi italialaiseksi ravintolaksi. Mainitsin jo, että illalliset oli varattu meille valmiiksi saapuessamme majataloon. Ensimmäisen illan paikka oli juurikin kävelymatkan päässä Bloomestatesta oleva La Sosta. Mennessä kasvatimme ruokahalua kävelemällä hurjan 600 metrin matkan ravintolaan, paluumatka sujui ravintoloitsijan tarjoamalla ilmaisella kyydillä kotiin. Koska tapanani ei ole heilua romanttisella illallisella kameran kanssa, paikasta ei ole yhtään kuvaa. Damn. Teidän ei siis auta kuin mennä paikan päälle katsomaan. Kyllä kannattaa!

3. Spa – Rain Africa

Meillä oli rinkat matkassa, mutta jollakin ilveellä onnistuin tunkemaan melkoisen määrän Rain African purnukoita vaatteiden väliin. Jos jotakin suosittelen tuomaan Etelä-Afrikasta kotiin, niin näitä tuotteita. Rain Africa on swellendamilainen yritys, joka tekee käsin luonnonmukaista kosmetiikkaa Etelä-Afrikan raaka-aineista. Kerrassaan ihania. Ja sopivasti Spa ja myymälä ovat Bloomestaten kanssa samalla tontilla. Miten kätevää 🙂 Jos et pääse poikkeamaan Swellendamissa, käy katsastamassa Rain African myymälä Kapkaupungissa Waterfrontin kauppakeskuksessa. Randin kurssilla nämä tuotteet ovat vielä oikeinkin kukkaroystävällisissä hinnoissa.

IMG_2947

Tämän verran onnistuin tunkemaan rinkan uumeniin.

Kun altaalla makoilulta ja hieronnassa rentoutumiselta ehdimme, ajelimme kylän vieressä olevaan Bontebokin kansallispuistoon. Itse puisto oli melko pieni, mutta tarjosi mukavat maisemat Etelä-Afrikan sisämaan kasvillisuuteen ja Swellendamin ympärillä kohoaville kukkuloille. Muutama antilooppi päätyi myös kameran etsimeen.Sen sijaan että kaasuttelisit pikatietä Swellendamin ohi, kannattaa poiketa. Saatat yllättyä!


Swellendamista matkamme jatkui kohti Hermanusin rannikkokylää ja sieltä hiljalleen taas Kapkaupunkiin. Lisää etapeista löydät muun muassa täältä:

Hermanus – Viinien maanpäällinen taivas

Satamaelämää Kalk Bayssa – Kuviokelluvat merileijonat ja metkat kalastajaveneet

Missä kaksi valtamerta kohtaa – Cape Point ja Hyväntoivonniemi

6 Comments

 • Voi Etelä-Afrikka minkä kaipauksen se jättikään. Tässä olen jo pohtinut voisiko sinne lentää taas ensi talvena, mutta ehkä pidän kuitenkin välivuoden 😉 Näyttää kyllä erittäin kivalta paikalta tuo majoituksenne!

  • Eevi sanoo:

   No sano muuta, täälläkin haudotaan jo kolmatta reissua 😀 Kaivelee muun muassa tuo De Hoop ja ne valaat joita syksyllä voisi bongata. Ja tuo oli kyllä aika luksus, tosi mukava majatalo.

 • Maarit sanoo:

  Etelä-Afrikka on omissa haavekohteissa kyllä aika korkealla! Ihania postauksia oletkin jo tehnyt ja odottelen kiinnostuneena myös tulevia. 🙂 En kyllä itsekkään kuvailisi hienossa ravintolassa annoksia, eli annetaan anteeksi, ettei nyt päästy katselemaan kuvia. 😀 Sulla on kyllä hurjan hienoja kuvia täällä blogissa yleisesti ottaen!

  • Eevi sanoo:

   Etelä-Afrikka on mullakin edelleen aika korkealla tulevien reissujen listalla vaikka kahdesti on jo käyty. Eli suosittelen! 🙂
   Kiitos kaunis ja samoin, sun kuvat on mielettömiä!

 • Etelä-Afrikan hienous on kyllä siinä, että siellä on niin paljon nähtävää. Vaikka olette pyörineet tavallaan samalla alueella missä mekin, niin silti ollaan oltu aivan eri paikoissa 😀

  Tuo De Hoop jäi itseltäkin väliin, se olisi yksi hyvä vaihtoehto seuraavan kerran kun sinne päin suuntaa. Samaten Hermanus oli ajatuksissa, mutta jäi väliin. Tosin nähtiin sattumalta ryhävalaita Tsitsikammassa eli tavallaan se ajoi saman asian 🙂

  Kiva postaus tämäkin ja kivoja kuvia!

  • Eevi sanoo:

   Paljon on todella nähtävää, edelleen on mullakin listalla paikkoja jotka on käymättä! Teillä on käynyt kyllä hyvä säkä valaiden kanssa, me ollaan oltu vaan alkuvuodesta ja silloin niitä ei juuri ole liikkeellä.
   Mun täytyy käydö myös selaamassa vielä kaikki sun jutut, jotain oon lukenutkin mutta en vielä kaikkia 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *