Rohkeus, anteeksianto ja tasa-arvo

05/12/2014

”Ihmisen hyvyys on liekki joka voi olla kätketty, mutta ei koskaan sammutettu.”

– Nelson Mandela

Tänään 5.12.2014 tulee kuluneeksi vuosi Nelson Mandelan kuolemasta. Halusin sen vuoksi jakaa teille kuvia Robben Islandin vankilasaarelta Kapkaupungista, jossa Mandela vietti 18 vuotta.

Symbolisesti mustavalkoisina.

Portti Robben Islandille on Kapkaupungin satama-alueella Victoria & Alfred Waterfrontissa. Lauttoja lähtee sieltä tasaisin väliajoin. Retkeen kannattaa varata vähän runsas puoli päivää.

Robben Islandille tutustutaan opastetulla kierroksella. Käynti on vaikuttava, eikä vähiten sen vuoksi, että kaikki oppaat ovat saaren entisiä poliittisia vankeja. Heidät on tuomittu sabotaasista, salaliitoista tai maanpetoksesta. He ovat päivittäin töissä saarella, jossa heitä pidettiin vangittuina, ruokittiin meriveteen valmistetulla puurolla ja yösijana oli kivilattia. Mutta katkeruutta ei näy. Opasta kuunnellessa ja katsellessa apartheid, tasa-arvo ja rohkeus saavat kokonaan uuden merkityksen ja muuttuvat käsinkosketeltaviksi.

Kalkkikivilouhos, spitaalisten hautuumaa ja sellit. Kolkot hallit, paahtava aurinko ja 12 km päässä siintävä Pöytävuori. Tuntuu, että Etelä-Afrikka on yhtä kuin Nelson Mandela. Maassa vieraillessa hän näkyy joka puolella. Kuvissa kahviloiden ja ravintoloiden seinillä ja ihmisten t-paidoissa. Ja siinä, että maassa on rauha, yhteiskunta kasvaa ja vaurastuu. Mandela antoi anteeksi kohtaamansa vääryydet, oli riittävän rohkea kohtaamaan pelkonsa, nousi ylös kun häntä poljettiin maahan ja uskoi ihmisiin. Hän yhdisti kansakunnan.

Reconciliation. Vierailulla kuullut tarinat kolahtavat tajuntaan ja nyt vasta todella ymmärrän mitä se tarkoittaa. Sovintoa, anteeksiantoa, yhteistyötä, tulevaisuutta. Sitä, että kosto ei johda mihinkään. Se vaatii valtavaa luonnetta, ja sellainen luonne oli Nelson Mandelalla.

”Kukaan ei synny vihaamaan toista ihmistä ihonvärin, taustan tai uskonnon vuoksi. Ihmisten on pakko oppia vihaamaan ja jos heidät voi opettaa vihaamaan, heidät voi opettaa rakastamaan, sillä rakkaus tulee ihmissydämeen luonnollisemmin kuin sen vastakohta.”

– Nelson Mandela

DSC_1126

DSC_1124

DSC_1125

DSC_1121

DSC_1122

DSC_1120

DSC_1118

DSC_1116

DSC_1111

DSC_1110-2

DSC_1119

DSC_1123

DSC_1127

DSC_1112

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *