Päivän safari Garden Routen varrella

16/02/2015

Plettenberg Bay Game Reserve

Etelä-Afrikka on yksi Afrikan parhaita safari-maita ja toisin kuin yleensä luullaan, eläinten näkeminen ei vaadi päiväkausia aikaa, tonneittain rahaa ja yöpymistä savanneilla. Tämän sanottuani, en suinkaa tarkoita että eläimiä mentäisiin katsomaan eläintarhaan, vaan safarimatkailun voi tehdä Etelä-Afrikassa sangen näppärästi ja eettisesti. Vaihda vapaalle -blogin Elina kertoi jo kuinka Krügerin luonnonpuistossa voi käydä Safarilla tonnilla. Tuon suurimman ja nimekkäimmän luonnonpuiston lisäksi Etelä-Afrikassa on lukuisia muitakin luonnonsuojelualueita ja luonnonpuistoja, joissa on mahdollisuus nähdä Afrikan eläimiä. Useimpiin voi piipahtaa puolikkaksi tai kokonaiseksi päiväksi, toki puistojen majoitukset ovat yleensä myös harkitsemisen arvoisia. Luonnonpuistoja kannattaa etsiä South Africa National Parksin sivuilta.


Olimme käyneet Krügerissa edellisellä reissullamme, ja tällä kertaa piipahdimme puolikkaan päivän ajaksi Plettenberg Bay Game Reserveen, joka on huomattavasti pienempi yksityinen luonnonpuisto Garden Routen varrella. Olimme siis liikenteessä vuokra-autolla ja paluumatkalla Garden Routelta kohti Kapkaupunkia. Lähtökohtaisesti luonnonpuistot, yksityiset ja julkiset, ovat Etelä-Afrikassa alueita, joissa villieläimet vaeltavat vapaasti avoimella laidunmaalla ja tilaa on kilometritolkulla joka suuntaan. Pienemmillä tiloilla, kuten Plettenberg Bayssa, eläimiä pääsee katsomaan vain tilan omistajien tai puistonvartijoiden kyydissä. Eläimet ovat luonnontilassa, kuten kuuluukin, joten sinne ei ole mitään asiaa omin nokkineen. Eläinten katselu omasta autosta onnistuu isommissa luonnonpuistoissa, joista paras on juurikin tuo Krüger.

Plettenberg Bay Game Reserve on yli 2200 hehtaarin kokoinen tila Garden Routen alueella, jossa eläinlajit asuvat ja vaeltavat vapaasti. Leijonat ja leopardit ovat ainoina lajeina saaneet yksityiset lääninsä, jotta alueen antiloopit saavat säilyttää henkikultansa. Mutta kissaeläimilläkin on tilaa niin paljon että niitä ei autolla kiertelemälläkään aina löydä. Tilan maat sijoittuvat vaihtelevaan maastoon, jossa antiloopit viihtyvät alavammalla alueella ja rinteiltä löytää muiden muassa sarvikuonoja, kirahveja ja seeproja. Kierroksemme kesti hieman vajaat kolme tuntia, jonka aikana näimme hyvän osan puistoa hyvän opastuksen saattelemana.

Eniten Etelä-Afrikan eläimistöstä minua koskettavat sarvikuonot. Niiden metsästys on Afrikassa todellinen ongelma, sillä salakuljettajat himoitsevat niiden sarvia. Krügerin luonnonpuistossa salametsästäjät tappavat sarvikuonoja päivittäin, ja paikalliset tekevät valtavasti töitä suojellakseen eläimiä. Niitä evakuoidaan uusille alueille ja salametsästyksestä langetettavat rangaistukset ovat hurjia. Sarvikuonojen hengestä käydään todellista sotaa, sillä puistojen vartijat turvautuvat koviin ammuksiin salametsästäjiä vastaan.

Plettenberg Bay Game Reserven sarvikuonoilla ei ole sarvia. Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että sarvet on poistettu jotta eläimet eivät joutuisi salametsästäjien tappamiksi. Sarvet kasvavat kyllä takaisin ja näilläkin kuonoilla sarventyngät jo pilkottivat. Erityisesti pidin yksilöstä, joka tyynen rauhallisesti käänsi ahterinsa meitä kohden ja tallusti pois.

Siinä oli asennetta. Respect.

9 Comments

 • Voi miten upeita kuvia ja kiitos kovasti linkkauksesta! 🙂

  Multa on useampikin tyyppi kysellyt olisiko Kapkaupungin lähellä mitään safaria. Ehdin jo innostua, että tässä olisi sellainen, mutta eipä tämäkään ihan kiven heiton päässä näytä olevan. On se vaan iso maa.

  • Eevi sanoo:

   Juu ei tämäkään ihan nurkilla ole… Suunnilleen viitisensataa kilometriä taitaa olla välimatkaa. Kapkaupungin tienoilla taitaa safarit olla aika kortilla, luonnonpuistoja on kyllä mutta ei sellaisia missä olis juurikaan isompia eläimiä. Tämä taitaa olla aika lailla eteläosien ainoita, idemmässä sitten enemmän.

 • Ah, miten hellyyttäviä tuo leijonapariskunta! Niin ihana. Upeita kuvia olet taltioinut ja papukaijanmerkki tuosta kartasta, muuten olisin googlettanut että missäs tämä paikka sijaitsee. Tosi mielenkiintoisen näköinen ja kuuloinen paikka, mutta niin kuin Elina jo totesi niin ei sekään ole lähellä Kap Kaupunkia. Ajoitteko muuten tuonne itseksenne vai?

  Tämä vaikuttaa just kivalta tavalta käydä tutustumassa Afrikan luontoon ja reilulta myös, kiva kun käytit #ReilutBlogit tunnistetta 🙂

  • Eevi sanoo:

   Onneksi muistin napsauttaa kartan mukaan viime hetkellä 🙂
   Me ajettiin tuonne itse. Tiet on valtavan hyvässä kunnossa, ruuhkaa ei ole eikä juuri risteyksiäkään missä mennä harhaan.
   Ja tottakai käytin mielelläni #reilutblogit -tunnistetta kun hyvällä asialla ollaan. Hieno tempaus!

   • Jostain syystä en ole koskaan ajatellut Etelä-Afrikkaa ’self-drive’ kohteena, vaikka se ilmeisesti soveltuu siihen oikein vallan loistavasti. En ehkä ole koskaan aiemmin ajatellut potentiaalisen reissun logistiikkaa, joten kiitos kun pistit tämän idean päähäni 😀

    • Eevi sanoo:

     Juu tosi hyvin soveltuu, ja toden totta olisin voinut tähänkin postaukseen lisätä siitä enemmän tietoa. Oon ripotellut sitä pitkin juttuja mutta täytyy tehdä vielä joku Etelä-Afrikka autoillen -kooste 🙂

 • Heips!

  Heitin sulle mun blogissa haasteen osallistua #ReilutBlogit -kamppikseen 🙂 Pakko ei tietenkään olen osallistua, mutta olisi kiva, jos lähdet mukaan.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *