Mahtava Mahtavampi Krüger

27/02/2015

Safarilla Krügerin luonnonpuistossa Etelä-Afrikassa

Mitä? Krügerin luonnonpuisto. 146 nisäkäslajia, 114 matelijalajia ja yli 500 lintulajia. Kirahvit, leijonat, norsut, seeprat, kaikkea löytyy.

Missä: Etelä-Afrikassa, n. 400km Johannesburgista itään, lähes 22 000 neliökilometrin laajuinen alue Etelä-Afrikan ja Mosambikin rajalla

Miten päästä perille?: Näppärimmin omatoimimatkailuna. Lennot Johannesburgiin ja sieltä vuokra-autolla luonnonpuistoon. Puistoalueella voi ajaa vuokra-autolla ja majoittua leirintäalueiden majoihin. Krügerin lähellä on myös lentokenttä, jolle voi matkustaa sisäisellä lennolla.

Huomioitavaa: Luonnonpuisto on malaria-alueella. Lääkitys on siis otettava ja hyttysiltä suojauduttava pimeällä.

Lisätietoja ja majoitusten varaukset: SANParks Krüger National Park (klik!)

Loikataan toviksi vuoden 2011 joulukuuhun ja toiseen päiväämme ikinä Etelä-Afrikassa. Olimme lentäneet edeltävänä päivänä Johannesburgiin, napanneet vuokra-auton ja karistelleet matkaväsymystä pois yöpymällä Johannesburgissa. Aamupäivällä käänsimme auton nokan kohti Mosambikin rajaa ja Krügerin luonnonpuistoa. Matka kesti pysähdyksineen pyöreästi 5-6 tuntia ja iltapäivällä neljän jälkeen saavuimme puiston portille. Ehdimme rauhakseen ajella kohti majapaikkaa ennen porttien sulkeutumista.

Majoitukset olimme varanneet etukäteen SANParksin sivujen ja asiakaspalvelun kautta Berg-en-Dalin ja Lower Sabien Rest Campeista. Suurin osa ihmisistä kiertelee Krügerin teitä Etelä-Afrikan puolella ja näin ollen puiston eteläosissa. Etelässä onkin hyviä reittejä ja hyvät mahdollisuudet on bongata kaikki suuret eläimet poikkeamatta sen pohjoisemmaksi.

Ilma oli pilvinen ja leppoisan lämmin. 50 km tunnissa tuntui maksiminopeudelta kun muuten heinikko vilisi silmissä turhan vikkelästi. Autossa oli hiiren hiljaista, kun yritimme silmä kovana bongata luonnossa liikkuvia eläimiä. Vauhti ei päätä huimaa, mutta päivä Krügerissa hujahtaa nopsasti. Eläimiä bongaa helposti ja silloin auto heitetään parkkiin tien sivuun ja ollaan vain hiljaa auton sisällä ja ihastellaan. Illalla leireille kannattaa suunnata hyvissä ajoin ennen auringonlaskua ennen kuin portit menevät kiinni. Leireillä on rauhallista ja hiljaista lukuunottamatta öisen luonnonpuiston eläinääniä. Illalla silmissä vilisi heinikkoa kun painoin pään tyynyyn ja luomet umpeen. Nukkumaan kannattaa mennä hyvissä ajoin, koska aamulla on myös hyvä startata aikaisin. Eläimet ovat aktiivisimmillaan yöaikaan ja auringon noustessa. Toki aikainen nukkumaanmeno onnistuu helposti kun leireillä luonnon helmassa on auringon laskun jälkeen aktiviteetit vähissä jos pelikortteja ei ole mukana.

Safareilla käynti Etelä-Afrikassa on valtavan helppoa. Mukaan ei tarvitse sen kummempia välineitä eikä safarin tarvitse kestää montaa päivää vaan sen voi näppärästi yhdistää muuten lomaan. Sen sijaan että poikkeaisi kaupungissa, kannattaa poiketa luonnonpuistossa. Safarilla käynti on juuri niin helppoa kuin tuo valinta.

Krüger on eittämättä Etelä-Afrikan ylpeys ja yksi maan – ja oman matkailuhistoriani – mahtavimmista nähtävyyksistä ja kokemuksista. Mietin tovin miten kokemuksen saisi eriteltyä sanoiksi. Se oli vatsanpohjassa kutiavaa jännitystä, oman pienuuden tunnetta, maailman kauneutta, silmissä vilisevää heinikkoa, äkillistä innostusta bongatusta norsusta, kirahvista, krokotiilista, leijonasta, tai ihan vain pienestä apinanpoikasesta tai kilpikonnasta. Mutta se ei vielä selitä kokemuksen vaikuttavuutta. Selitys on se, että eläimet ovat vapaana. Ne ovat luonnollisessa elinympäristössään, ilman kahleita, satuloita, rauhoittavia lääkkeitä ja kaltereita. Ne tulevat vastaan aitoina. Juuri niin luonnollisina, villeinä ja mahtavina kuin ne oikeasti ovat.

Tämä kirjoitus on osa #ReilutBlogit -kampanjaa, johon Vaihda Vapaalle -blogin Elina minut haastoi. (Elina on myös kirjoittanut hurjan hyviä juttuja Krügerista, käykäähän kurkkaamassa.) Kampanjan tarkoituksena on kiinnittää huomiota eettisiin tapoihin matkustaa ja nähdä maailmaa. Oma periaatteeni matkailun etiikan suhteen on sangen käytännönläheinen, ja sovellan siihen samaa periaatetta kuin moneen muuhunkin elämäni osa-alueeseen: ollaan ihmisiksi. Jos haistat mätää, siellä todennäköisesti on sitä. 

ps. Jos haluat piipahtaa safarilla eteläisemmissä osissa Etelä-Afrikkaa, Garden Routen varrella sijaitseva Plettenberg Bay Game Reserve, josta kirjoitin tovi sitten, on muiden muassa hyvä vaihtoehto. 


7 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *