Koli – Karjalan kunnailla

28/05/2015

Koko Pohjolan satuperäinen runous kuvastuu yli korkean Kolivaaran – – Järvi näkyy järven takaa, vaarat kohoavat vaarojen hartioilla, selät ovat saaria täynnä ja ilmassa on sellainen kevään ja hankien hohtava kirkkaus että kaikki värit häikäisevät kuulakkaalla loistollaan. Makasin siinä unohtaen maailman ja itseni. – Pekka Halonen

Kun kuukausi sitten annoin kuvamaistiaisia Kolilta, nostin alkuun Sibeliusta. Nyt valitsin Pekka Halosen. Tuntuu, että Karjalan Koli ja Tuusulanjärven ranta kulkevat rinta rinnan ja henkivät samaa tunnelmaa. Molemmissa ollaan kulta-ajan taiteilijoiden jalanjäljillä ja suomalaisessa sielunmaisemassa. (Ja molemmissa on muuten tänä kesänä paljon tapahtumia ja ohjelmaa Sibelius 150 -juhlavuoden kunniaksi.)

Täällä etelässä voi nyt jo sanoa olevan kesä. Sen takia tuntuu vähän hullulta jakaa teille näitä kuvia, missä hanki on vielä maassa. Mutta nämä on tosiaan otettu vain hieman reilu kuukausi sitten. Niin se luonto kuitenkin herää henkiin vikkelästi.

Hotelliarviot eivät normaalisti kuulu repertuaariini, etenkään kotimaisten ketjuhotellien kommentointi. Nyt teen poikkeuksen, täysin omasta tahdostani. Olin nimittäin varannut meille viikonlopuksi Kolin Break Sokos Hotellista huoneen järvimaisemalla, enkä kadu valintaa pätkän vertaa. Tämä kuva on hotellihuoneen ikkunasta.

Huhtikuun lopun viikonloppuna rinteet olivat jo menneet kiinni, turistisesonki ohi, ja hotellissa ihanan rauhallista. Ruuhkaa ei ollut missään ja oli hiljaista. Ihanaa!

Hotelli on käsittääkseni hiljattain remontoitu, ja sen huomaa. Huoneet itsessään ovat melko tavanomaiset ja kylpyhuoneet kaipaisivat hieman päivitystä. Toki koko talven huoneissa laskettelumonoissa ramppaavat hiihtoturistit asettavat rajoituksia materiaaleihin. Mutta huoneissakin kaikki oli siistiä, mikä oli tärkeintä. Ja se näköala, se korvaa paljon.

Ravintola ja julkiset tilat ovat kerrassaan mainiot, parsaviikkojen ateriat yllättivät minut erityisen positiivisesti, ja lopuksi, aah, se spa! Luulin ettei Suomen kylpylöistä löydy Flamingon aikuisten span voittanutta, mutta tämä kiilasi rinnalle, ellei jopa ohi. Flamingon aasialaishenkiseen tunnelmaan verrattuna Kolin spa kansallisromanttisine maisemineen, skandinaavisen mustalla sisustuksella ja ihanalla saunapolulla viinin ja Lumenen kosmetiikan kera kolahtivat kyllä meikäläiseen. Pidin ja olen sen jälkeen suositellut kaikille. Haaveilen myös jo uudesta visiitistä.

Ja ne maisemat. Täällä todella on helppo uskoa yhden jos toisenkin taiteilijan saaneen inspiraationsa. Kolin huipulla, auringonpaisteessa kallionnokassa oli helppo istuskella pitkät tovit ja ihmetellä tätä Suomen luontoa. Jätimme yöksi hotellihuoneen verhot auki. Heräsin aamuyöstä auringonnousuun, raotin silmiä ja kurkkasin ulos pää vielä tyynyllä. Yöllä oli satanut tuore lumipeite ja valo kajasti taivaanrannasta. Kömmin ylös sängystä, hiivin kamerani kanssa nappaamaan kuvan ja palasin pehkuihin jatkamaan unia. Lopputulos sivun viimeisenä kuvana.

Kiitos Koli, aion palata.


Uusimmat päivitykset Facebookissa, käyhän tykkäämässä sivusta!

3 Comments

 • Aaah ihana Koli! Kärppänä luen nykyään kaikki postaukset siitä, kun itse siihen niin kovin ihastuin reilu vuosi sitten. Se oli eka oikea kotimaan reissu mulle ja siitä oon saanut pienen kotimaanmatkailuinspiksen. Mun mielestä myös Kolin Sokos-hotelli on upea. Tai kuten sinäkin sanoit, itse huoneet nyt eivät järin erikoisia ole, mut se sijainti, kylpylä ja raflan maisemat on ihan mielettömiä ja muutenkin koko suomalaisuuden, luonnon ja harmonian konsepti ja pyhä kolminaisuus siellä on tosi jees. Vielä kun uudestaan pääsis!

  Miten muuten en ole ikinä ennen sun blogissa käynyt, vaikka tuntuu että muissa some-kanavissa oon kyllä suhun törmännyt? Kumma juttu, pitää alkaa seurailemaan! 🙂

  • Eevi sanoo:

   Hih! Koli oli kyllä mieletön! Mua houkuttelisi se Herajärven kierros, mutta kun vaelluskokemusta ei ole juuri nimeksikään niin pitäis varmaan ensin vähän hillitymmillä reiteillä aloitella. Mutta tavoitteita täytyy olla 😀
   Mä luin silloin viime vuonna ne sun Koli-jutut ja niillä kuvilla oli kyllä myös vaikutusta hinkuun vierailla siellä 🙂
   Kiva kun löysit tänne ja tervetuloa uudelleen!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *