Kapkaupungin kaksi puolta

13/11/2014

Etelä-Afrikasta riittää tarinaa kyllä. Ihan jo pelkästään Kapkaupungista saa jutun poikineen ja niitä on kyllä vielä tulossa, mutta ajattelin sitä ennen pyöräyttää karkean koosteen Kapkaupungista yleisesti.

Kapkaupungin sanotaan olevan yksi maailman kauneimmista kaupungeista ja sitä se takuulla on. Pöytävuori luo upean taustan kaupunkimaisemalle ja sen vieressä 12 apostolin vuoristo kaunistaa Camps Bayn ranta-aluetta. On hiekkarantaa, brittien siirtomaa-aikaisia taloja, satamaa, viiniä ja ravintoloita. Kaupunki ei ole valtavan suuri, ja viikko pelkästään siellä pyörimässä tuntuu melko pitkältä ajalta. Mutta Kapkaupunkiin meno tarkoittaa yleensä matkailijoille paljon muutakin, sillä lyhyen matkan päässä kaupungin ulkopuolella on monta herkullista reissukohdetta, kuten Hyväntoivonniemi ja Cape Point, Stellenboschin viinitilat ja Kapin niemimaan pikkukylät. Ja tietysti Robben Islandin vankilasaari, jolla Nelson Mandela vietti 18 vuotta.

DSC_1112

DSC_0799

DSC_0963

Suosittelen lämpimästi auton vuokraamista, ainakin osaksi aikaa. Molemmilla meidän reissuilla auto on ollut vuokrattuna koko 2-3 viikon ajalle ja ajokilometrejä on tullut enemmänkin. Auton vuokraaminen on  edullista ja löpö halpaa. Mutta mikä jottei Kapkaupunkiin voisi mennä myös viikon lomalle jos aikaa ei ole pidemmästi, jetlaagi ei ainakaan pääse häiritsemään lomatunnelmaa kun kellonaika on täsmälleen sama kuin Helsingissä. Toki kaupungin ulkopuolisiin aktiviteetteihin ja nähtävyyksiin tehdään järjestettyjä retkiä, joten auto ei ole missään nimessä pakollinen. Niin ja tietysti viininmaistelureissuilta saa hitusen enemmän irti jos ei tarvitse olla kuskina. Meitä kiehtoo kuitenkin omalla autolla kulkemisen vapaus kun saa valita juuri sen reitin minkä itse haluaa, edetä sillä aikataululla kuin itselle sopii ja pysähtyä juuri niin moneen paikkaan matkalla kuin huvittaa.

Viikon reissulla sopiva viikko-ohjelma voisi sisältää päivän Kapin niemimaalla ja matkan varrelta löytyvissä kylissä, päivän Stellenboschissa, päiväretken Robben Islandilla (aikaa jää kyllä muuhunkin), muutaman päivän Camps Bayn ja Cliftonin hiekkarannoilla (ei kannata suunnitella pitkää pulikointia Atlantissa, sillä vesi on jäätävää, voin kertoa), ja muuten leppoisaa ajanviettoa keskusta-alueilla, museoissa ja markkinoilla. Muista piipahtaa myös värikkäässä Bo-Kaapissa, josta kirjoitin täällä (klik!).

Etelä-Afrikka 2014 053

DSC_1035

Etelä-Afrikka 2014 044

Ruoka: Victoria & Alfred Waterfront on väärällään syöttölöitä, mutta eittämättä Kapkaupungin parhaat ravintolat löytyvät kaikki Kloof Streetin (klik!) varrelta keskustasta. Huippupaikkoja on vieri vieressä. Suosikkini on italialainen Cafe Paradiso (klik!), jossa on mielettömän hyvä ruoka ja mahtava puutarhaterassi suoralla näköalalla pöytävuorelle. Kannattaa ehdottomasti käydä myös Kloof Street numero 18:ssa, josta löytyy Bardelli’s. Ulkoa huomaamaton, mutta sisältä tunnelmallinen rento ravintola, jossa on Kapkaupungin parhaat pizzat.

Rannat: Camps Bayssa maisemat vuorille ovat huikeat ja tien varrella riittää ravintoloita. Ranta on mielettömän kaunis, mutta jos sää on sopiva bikineille, älä oleta että missään nimessä olisit ainoana levittämässä pyyhettä sannalle. Rauhallisempaa on Cliftonin rannoilla, joita on neljä kappaletta ja ne on nimetty persoonallisesti 1. ranta, 2, ranta, 3, ranta ja 4, ranta.

Majoitus: kirjoittelen majoituksestakin myöhemmin lisää, mutta pääpiirteittäin kannattaa suosia bed & breakfast -majoitusta, jota Etelä-Afrikassa on tarjolla yllin kyllin. Enemmän kuin hotelleja. Camps Bayn ja Cliftonin alueilla on hulppeita majapaikkoja. Monet niistä ovat ökytyyriitä, mutta keskitason vaihtoehtoja löytyy myös. Kloof Streetin lähettyvillä on kivoja majataloja ja hostelleja on myös paljon. Milnertonin alueella on myös huokeampaa majoitusta tarjolla lähellä merenrantaa, mutta ota huomioon että sieltä matkaa keskustaan on myös pitkänlaisesti joten auto  on kätevä.

Tekemistä: Ruokaile hyvin, nauti maisemista. Käväise ihmeessä Robben Islandilla ja vaikka Pöytävuoren huipulla vierailu voi edellyttää piinaavaa jonotusta, maisemat sieltä varsinkin auringonlaskun aikaan on huikeat. Lisäksi kaikki jo edellä mainittu, josta tulossa lisää tarinaa myöhemmin.

Mutta kaikessa kauneudessaan Kapkaupungissa on kaksi puolta. Apartheidin päättymisestä on 20 vuotta, ja se näkyy edelleen joka paikassa. Monissa Etelä-Afrikan kaupungeissa, ja niin myös Kapkaupungissa, on kaksi keskustaa. On se alkuperäinen keskusta ja sitten se, joka on rakennettu myöhemmin turisteja silmällä pitäen. Kapkaupungissa se alkuperäinen keskusta on City Bowl -alueella ja turistien keskusta (shoppailupaikkoineen) Victoria & Alfred Waterfrontissa. Jos haluat kokea Kapkaupungin autenttisempaa arkielämää, sitä on tarjolla V&A Waterfrontin ulkopuolella.

Suuremmassa mittakaavassa kahtiajako ja apartheid on läsnä vastakkainasettelussa itse Kapkaupungin ja sen liepeillä levittäytyvän Khayelitsha-nimisen townshipin, Etelä-Afrikan suurimman slummin, välillä. Townshipissä asuu yli miljoona ihmistä ja se on Etelä-Afrikan nopeimmin kasvava slummi. Omin päin sinne ei kannata lähteä vierailemaan. Townshipeihin järjestetään opastettuja kierroksia, mutta kukin päättäköön tykönään haluaako sellaisille osallistua.

Etelä-Afrikka 2014 588

Etelä-Afrikka 2014 590

Kaikkiaan Kapkaupunki on upea kokonaisuus kauneinta Etelä-Afrikkaa, sen maisemia, historiaa ja kulttuuria. Ja se on mainio lähtö- ja päätepysäkki road tripille.

Kukaan ei synny vihaamaan toista ihmistä ihonvärin, taustan tai uskonnon vuoksi. Ihmisten on pakko oppia vihaamaan ja jos heidät voi opettaa vihaamaan, heidät voi opettaa rakastamaan, sillä rakkaus tulee ihmissydämeen luonnollisemmin kuin sen vastakohta. -Nelson Mandela

DSC_0789-2

DSC_0984

DSC_0998

Etelä-Afrikka 2014 049

Etelä-Afrikka 2014 607

DSC_1100

12 Comments

 • Ihanan värikäs kaupunki! Tuo jet lagittomuus on kyllä hyvä pointti. Viikoksi jos lähtee Aasiaan, niin kello on ihan sekaisin sen koko viikon ja sitten vielä paluunkin jälkeen…

  • Eevi sanoo:

   Jees se auttaa yllättävän paljon. Suurin osa lennoistakin hurauttaa yötä vasten Etelä-Afrikkaan, jolloin illalla kun hyppää koneeseen niin on aamulla perillä. Ja jos saa koneessa yhtään torkuttua niin on vähän kuin ei olisi aikaa mennyt hukkaan ollenkaan. Kätevää 🙂

 • Julia - Villi lapsi sanoo:

  Heips! On ollut mukava lukea sun blogia, kun suunnitteilla on reissu Etelä-Afrikkaan. Pohdiskelen kovasti tuota yöpymispaikkaa. Olen siis lähdössä reissuun äidin ja kummitädin kanssa, joten hostellimajoitukset eivät oikein tule kysymykseen. Lähinnä tuo sijainti mietityttää, olisi kiva löytää turvallinen ja toisaalta hyvällä paikalla oleva majoitus, kun ainakaan koko reissuksi ei ole vuokra-autoa käytössä. Onko ehdotuksia tuosta sijainnista?

  • Eevi sanoo:

   Moikka!
   Etelä-Afrikassa on hurjasti ihania bed&breakfast-majoituksia joita suosittelen erittäin lämpimästi. Mutta mistä päin Etelä-Afrikkaa kaipailet vinkkiä, Kapkaupungistako?

   • Julia sanoo:

    Haha, juu niin se jäi näköjään tuossa mainitsematta! Kapkaupunki on siis kyseessä 🙂

    • Eevi sanoo:

     Jos autoa ei ole käytössä niin silloin V&A Waterfrontin alue / lähistö on paras valinta. Siellä on eniten tarjontaa, palveluita ja tilaa liikkua jalkaisin, mutta samalla myös hinnat hotelleissa saattaa olla aika suolaisia. Waterfrontista pääsee myös suoraan esim Mandelan vankilasaarelle ja alueelta on myös helppo napata taksi muualle Kapkaupunkiin.
     Camps Bay on myös hyvä valinta jos kaipaa niille päiville lähinnä rantaelämää. Se on kauempana Waterfrontista mutta pikaisen taksimatkan päässä.
     Me oltiin kerran ihanassa B&B-majoituksessa (An African Villa) ihan Kloof Streetin kupeessa, se on kolmas vaihtoehto mikä voisi olla mahdollinen. Sieltä on muutaman kilometrin matka Waterfrontiin (pimeällä toki kulkisin sen taksilla) ja pöytävuori kohoaa kivasti lähellä.
     Toivottavasti löydätte sopivan majoituksen ja kerro ihmeessä jos voin olla vielä avuksi!

 • Julia sanoo:

  Kiitos paljon viestistä, tämä avasi mahdollisuuksia! Pistän kyllä viestiä, jos tulee jotain mieleen. On ollut mukava lueskella sun blogia 🙂

 • Marjut langefekd sanoo:

  Järjestämme usein luomuviinimatkoja Eteläafrikkaan. Omatoimilomailijoille löytyy Airbnb:stä tosi makeita paikkoja edullisesti. Hyvää matkaa, t. Marjut langefeld

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *