Firenze ja viiden tonnin cappuccino

10/02/2016

Cappuccino 5000 euroa. Naudanpihvi cappuccinon kera 10 000 euroa. Ja tätä ravintolaa Firenzessä minä suosittelen.

Toscanan lomalla kannattaa tehdä pyrähdys Firenzeen jos vain aikataulut ja menopelit sallivat. Meidän heinäkuisella vierailulla kaupungissa oli pakahduttavan kuuma, mutta sitä kivempi olikin tunnustella kaupunkia täysin stressittömästi riittävän usein virvokkeelle pysähtyen.

Me ajelimme Firenzeen Toscanan lomamme lopuksi viikonlopusta nauttimaan. Kööriin kuului siis itseni ja J:n lisäksi ruotsalainen kaveripariskuntamme, kenen autolla oltiin liikenteessä. Jätän tällä kertaa sen kummemmat kaupunkivinkit väliin, sillä en itsekään niitä kolunnut vaan haahuilimme kaupungin katuja päämäärättömästi vaellellen ja atmosfääristä nauttien. Paitsi sen mainitsen, että Piazzale Michelangelolta avautuu kaupungin parhaat näkymät. Vai mitä mieltä olette?
Piazzale Michelangelo Firenze
Firenze Piazzale Michelangelo

Kuten Italian matkoilla kuuluu, mekin päätimme surutta nautiskella maan ruoka- ja juomakulttuurista. Ravintoloita ei oltu selvitelty etukäteen, joten kysäisimme hotellin respasta suositusta lounaalle sopivan kävelymatkan päästä. Respa lähetti meidät Trattoria Titoon pikkuruisen kujan varrelle muutaman korttelin päähän hotellista. Odottelimme varmaan kaikki kutsuvan näköistä sisäänkäyntiä, ulkoterassia, punaruutuisia pöytäliinoja ja mitä sun muuta. Se mitä löydettiin, kun lopulta jotakin löydettiin, oli lähes huomaamaton sisäänkäynti kapean kadun varrella. Paikka näytti olevan kiinni. Verhot ikkunoiden edessä ja ovi ummessa, ei ristin sielua mailla halmeilla. Tovi siinä tuumittiin kunnes käytiin kokeilemassa varovasti oven ripaa ja havaittiin ravintolan olevan sittenkin auki.

Ja voi pojat mihin päädyttiin. Yhteen mieleenpainuvimmista ravintoloista missä kukaan meistä oli ollut.
Trattoria Tito Firenze
Käytän tässä kohtaa nimenomaan adjektiivia mieleenpainuva. Muita vaihtoehtoja voisivat olla riemukas, hauska, perinteinen, italialainen, mutkaton ja rempseä. Missään nimessä ei mikään näistä: fiini, fine dining, parasta ruokaa ikinä, kaunein tai tyylikkäin.

Sisällä aukesi hyvin mutkaton ja lämminhenkinen italialainen trattoria, jonka kokoa ei ikinä olisi voinut ulkoapäin kuvitella. Paikkoja oli vaikka kuinka paljon. Ruoka itsessään ei ollut mitään mieleenpainuvan ihmeellistä, ihan kelpo italialaista. Pihvejä suosittelen. Mutta se palvelu ja fiilis. Tarjoilijat olivat kuin kotonaan ja huuli lensi. Turisimme pitkät tovit henkilökunnan kanssa ja tunnelma todellakin oli kuin olisimme olleet kylässä. Pastojen ja viinien päätteeksi italialaiseen tapaan pöytään tuotiin talon tarjoamana virkistävät Limoncello-sitruunaliköörit. Mutta ei suinkaan pienissä shottilaseissa kuten yleensä, mitäs sitä pihistelemään. Pöytään tuotiin neljä lasia ja kokonainen puolentoista litran pönikkä hileistä sitruunahyvää. ”Ottakaa siitä sen verran kuin maistuu”, kehotettiin. Ja meillehän maistui. Niin hyvin, että päätettiin siltä istumalta tehdä paikkaan myös illallisvaraus.

Illalliselle todellakin piti tehdä varaus. Kuten ravintolan ikkunassakin sanotaan, No reservation… No party. Paikka oli kuin turusen pyssy illallisaikaan ja meno oli vauhdikasta. Puheensorina ja nauru täytti koko ravintolan ja vilskettä ja vilinää oli kuin pienessä kylässä. Illan päätteeksi viimeiset limoncelloshotit huitaistiin kurkusta alas tiskillä matkalla ulos, henkilökunnan kanssa.

Mitä tämä lysti sitten maksoi? No ihan yhtä kohtuullisen verran kuin missä hyvänsä muussakin tavanomaisessa ravintolassa. Ei siis suinkaan tuhansia. Mutta well done -pihviä paikasta ei saa. Ja koska Italiassa on suuri synti tilata cappuccinoa milloinkaan muulloin kuin aamiaisella, sille on lätkäisty mukava 5000 euron hintalappu. Jos kahvia haluat niin se on espressoa. Pihvi tulee enintään medium plussana, ei koskaan kypsänä. Jos et hyväksy näitä italialaiseen ruoka- ja juomakulttuuriin nojaavia rajoitteita, Trattoria da Tito ei ole sinun paikkasi. Jos kaipaat rempseää menoa, suosittelen tätä 1913 perustettua ravintolaa lämpimästi.
Trattoria da Tito Firenze
Tunnelma tempaisi mukaansa niin että sisältä ei kuvia juuri olekaan. Mutta rehellisyyden nimissä en olisi ikinä sitä tunnelmaa saanut myöskään kuviin taltioitua. Trattoria da Tito sijaitsee Via S. Gallon varrella, numerossa 112. Ei ihan keskustan ytimessä mutta ei järin kaukanakaan. Ravintola on auki lounasaikaan kolmeen saakka ja sen jälkeen avautuu illalliselle taas klo 19 illalla.

Hauska olisi kuulla mitä mieleenpainuvia ravintolakokemuksia teillä on? Kerrohan omasi!


Pysy mukana matkassa

Facebook Ι Instagram Ι Bloglovin

8 Comments

 • Leo sanoo:

  Hieno paikka! Täytyy mennä heti kun taas Firenzeen tulee matka. Tiedän useita pihvipaikkoja jotka eivät suostu ”pilaamaan” pihviä paistamalla se kypsäksi. Tuo Cappuchino hinnoittelu on kyllä hauska. Huumorintaju on kyllä huipussaan. Mainio kirjoituskin. Tuli hyvälle mielelle!

  • Eevi sanoo:

   Kiitos, kiva kuulla että tulit hyvälle mielelle, niin tultiin mekin kun tuolla ravintolassa käytiin. Kannattaa poiketa jos on Firenzeen kulkua! Siellä oli kyllä mainiot keinot kouluttaa tietämättömiä turisteja paikalliseen ruokakulttuuriin.

 • Sait hienosti välitettyä ravintolan tunnelman tänne asti :)! Kuulostaa todella mielenkiintoiselta paikalta! Ja tuollainen Limoncello-pullon pöytään tuominen on aikamoista asiakaspalvelua, jota ei monessa paikassa saa noin rempseällä otteella ;).

  • Eevi sanoo:

   Ai kun kiva kuulla! Tuntui alkuun hankalalta ilman kuvia mutta toisaalta se ei sisältä ole niin erikoinen ettäkö tässä tapauksessa kuvat olisi olleet parempi vaihtoehto. Ainoa sisäkuva tosiaan oli tohkeissaan otettu kännykällä tuosta Limoncello-pullosta… ;D

 • Mrs Suvi sanoo:

  Kuulostaa todella mielenkiintoiselta paikalta! Ehkä oudoin ravintolakokemukseni oli Johannesburgissa oletettavasti italialaisten rättimafioosojen kanssa. Ravintola sinänsä ei ollut niin outo – italialainen tottakai ja selvästi tyyppien kantapaikka. Illalliseurani se outo oli – Jo’burgissa asuvia italialaisia, jotka pyörittivät jotain UFF tyyppistä bisnestä siellä. Limoncelloa oli silläkin illallisella 😛

  • Eevi sanoo:

   Oho, no johan kuulostaa eksoottiselta illalliselsta! Me ollaan käyty monissa italialaisissa ravintoloissa Etelä-Afrikassa mutta ei kertaakaan Johannesburgissa.

 • Jossus Travelpics sanoo:

  Hieno kaupunki.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *