Wienin joulumarkkinat

30/10/2016

Nyt kun ruskasta alkaa täällä etelässäkin olla jäljellä enää muutama oranssihtava ja puolimädäntynyt lehtiläjä, on hyvä aika ryhtyä virittäytymään jouluun. Sillä vaikka viimeiseen saakka pyrin löytämään ne positiiviset ja kauniit puolet Suomen luonnosta, on pakko myöntää, että marraskuun vesisateissa se auringonsäteen löytäminen risukasasta alkaa olla melkoisen hankalaa. (Pakkasaamuja odotellessa siis.)

Nyt on viimeistään oivallinen aika napata miniloma keski-Euroopan joulumarkkinoille. Saksassa markkinoita löytyy ymmärtääkseni kylästä jos toisestakin, mutta me kävimme muutama vuosi sitten fiilistelemässä Glühwein-huuruissa Wienin joulun avausta.

Itävallan pääkaupunki Tonavan varrella on mielettömän kaunis, eivätkä wieniläiskahviloiden aamiaiset ja Sacher-kakku suinkaan vähennä kohteen viehättävyyttä. Rohkenen väittää että jopa päinvastoin. Erityisen tunnelman kaupunkiin toivat vasta viritetyt jouluvalot, jotka sytytettiin juhlallisuuksien kera samana iltana kun saavuimme kaupunkiin marraskuun puolivälissä.

Kävelykaduille oli pystytetty kojuja joista sai illan pimetessä lämmikkeeksi hoyryävän kuumaa glühweinia ja vaskipuhallinkvartetot soittivat vieressä joululauluja. Jos ei siinä päässyt joulunalustunnelmaan niin ei sitten missään.
Varsinaisia joulumarkkinoita Wienissä pystytetään joka vuosi marraskuun puolivälin tienoilla useisiin paikkoihin ympäri kaupunkia, mutta lähimpänä keskustaa olevat markkinat löytyvät kaupungintalon eli Rathausin edustalta. Tänäkin vuonna sinne ilmestyy suunnilleen 150 kojua, jotka pullistelevat joulukoristeita, käsitöitä ja herkkuja. Jos sinussa on yhtään harakan vikaa ja silmät kiiluvat kaiken kimmeltävän perään, tämä on paratiisi. Myönnettäköön, että muutama hillitymmän sävyinen hopeinen joulupallo löysi tiensä kyllä allekirjoittaneenkin matkalaukkuun.Muutama markkinakoju löytyy myös Schönbrunnin linnan edustalta, eli ihan ilman paikallista glögiä ei tarvitse sielläkään hytistä. Kuppi kuumaa teki terää linnakierroksen jälkeen ja puitteethan olivat taas mitä mainioimmat.


Wienin lomaan voi hyvin sisällyttää siis joulumarkkinoiden lisäksi vaikkapa vierailut Schönbrunnin linnaan ja Sigmund Freudin vastaanotolle. Lämpimimmin suosittelen silti herkuista nautiskelua ihanissa kahviloissa.

Kaupungintalon joulumarkkinat aukeavat tänä vuonna lauantaina 12. marraskuuta ja jatkuvat tapaninpäivään saakka. Kaikkien kaupungin markkinoiden paikat ja aukioloajat löydät täältä.

Mitä joulumarkkinoita itse suosittelisit?


4 Comments

  • Daphnion sanoo:

    Joulutorit ovat ihania. Suomalaisten torien lisäksi on tullut tutustuttua saksalaisiin toreihin. Rakastuin Münsterin torin tunnelmaan. Vanhojen kauniiden rakennusten kupeessa ja herkullista glühweinia. Kölninkin joulutori on hyvä vierailukohde ja siellä on paljon nähtävää. Kojuja joka lähtöön! Mikä parasta, samalla voi poiketa tuomiokirkkoa ihastelemaan. Kaikista rakkain joulutori itselleni on kuitenkin Tampereella. Punaiset pienet mökit Keskustorilla herkkuineen ja käsitöineen.

    • Eevi sanoo:

      Samaa mieltä että joulutorit on ihania. Saksalaiset torit on itselläni vielä kokematta ja nyt kun vinkkasit niin tänä vuonna voisin ehdottomasti käydä Tampereella! Helsingin tuomaanmarkkinat on tietysti aina myös listalla ja Turkukin kiinnostaisi.

  • Wienin joulumarkkinat ovat ihanat! Olen haikaillut sinne pitkään. Ihanan tunnelman kuvia. Rupes tekee mieli glühweinia 😛

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *