Tsitsikamman kansallispuisto

28/03/2015

Tsitsikamman kansallispuisto – vaellusta, maisemia ja omatoimiruokailua

Kävijämäärältään Etelä-Afrikan toiseksi suosituin kansallispuisto. Rehevää rannikon sademetsää. Rannikko kallioista ja jylhää. Garden Routen lumoavin osuus.

Näillä opaskirjan lauseilla tuli kaupat, ja meidän Etelä-Afrikan autoretkemme itäisimmäksi kohteeksi valikoitui Tsitsikamman kansallispuisto. Kahden viikon reissulla lensimme mennen tullen Kapkaupunkiin ja autoilimme sieltä pysähdysten kautta Storms River Mouthin retkeilyalueelle kahdeksi päiväksi, ja hiljalleen taas takaisin Pöytävuoren juurelle.

Olimme varanneet etukäteen kahdeksi yöksi mökin – puiston varaussivuilla mökki kulki nimellä self equipped chalet. Kun kurvailimme kohti rannikkoa, toivoin hartaasti että mökkimme olisi yksi näistä rosoisen kalliorannan yksilöitä. Meillä taisi käydä tolkuton tuuri, sillä saimme lukaalimme paraatipaikalta. Täydet merinäköalat lähimpänä rantaa. Ei olisi paremmin voinut käydä. Paitsi että olisi.

Ei kai meidän kaupassa tarvitse käydä

Puitteissa ei ollut kerrassa mitään vikaa, mutta meidän varusteissa sitäkin enemmän. Näin jälkikäteen ajateltuna olisi ehkä hetken voinut käyttää aivoja, mutta sittenpä ei olisi tätäkään tarinaa. Lähdimme kahdeksi päiväksi luonnonpuistoon patikoimaan tennareilla ja rantashortseilla ja self-catering majoitukseen käymättä ruokakaupassa. Lähin kattava ruokakauppa löytyy n. 70 kilometrin päästä Plettenberg Baysta, eli juuri siitä kylästä josta olimme aamulla kansallispuistoon lähteneet. Vaihtoehdot meillä oli 1) ajaa sama matka takaisin kauppaan ja vielä kerran takaisin tai 2) tyytyä siihen mitä puiston matkamuistomyymälä / ravintola / kioski -yhdistelmästä löytyy. Päädyimme vaihtoehtoon kaksi. Söimme kerran puiston ravintolassa ja sen jälkeen grillasimmekin terassillamme ökykalliita paahtoleipiä joihin oli työnnetty väliin juustoa ja kinkkua. Tämä makuelämys oli silti melkeinpä parempi kuin ravintolan antimet, ja leivät huuhdottiin alas paikallisella oluella. Kyllä oli maukasta! Mutta vielä kerran korostan, että mökki oli mahtava. Ja jos jonkin neuvon annan Tsitsikammaan menijöille, niin se on että käykää kaupassa etukäteen.


Itse Storms River Mouthin leiri ei ole valtavan suuri, mikä on pelkästään hyvä asia. Vierailijoita on paljon, mutta monet käyvät puistossa päiväretkellä ja kävelemässä muutaman kilometrin pituisen luontopolun. Puistossa järjestetään myös melontaretkiä. Tämä leiri saa nimensä rotkosta, jonka uomassa joki laskee mereen. Tämä joen ja meren yhtymäkohta saa aikaan melkoiset kuohut ja tyrskyt kun vesi kohtaa kallioisen rantaviivan.
Etelä-Afrikan luonnonpuistoista Krügeriin kannattaa mennä eläinten vuoksi, mutta Tsitsikammaan tullaan meren, luonnonrauhan, maisemien ja vaellusreittien takia. Istuimme tuntikaupalla mökkimme terassilla ja kuuntelimme kuohuntaa joka syntyi kun merivesi hakkasi kallioihin nenämme edessä.

Toki muutamia elikoita tuli vastaan myös: piha oli täynnä murmeleita, tien varrella bongasimme muutaman apinan ja antiloopin. Yhden bongauksen jätän seuraavaan postaukseen patikointijuttujen seuraksi, ja toisen tämän tarinan viimeiseen valokuvaan. Katsokaa itse ja kuvitelkaa miten nopeasti nousi ahteri muovituolista.

Storms River Mouth Rest Camp on osa isompaa Garden Routen kansallispuistoa, johon myös Tsitsikamma kuuluu. Välimatka Kapkaupunkiin on 615 km, Port Elizabethiin 195 km ja Plettenberg Bayhin 68 km. Leiri löytyy GPS-koordinaateilla S 34 01’ 18.8” ja E 23 53’ 47.9”

Paras aika vierailla: kesällä, eli marraskuusta helmikuuhun. Meidän reissu oli helmikuussa.

Klikkaa tästä vielä meidän mökkimajoituksen lisätietoihin ja kuviin.

Lue seuraavaksi: Tsitsikamman kansallispuisto – Osa 2

 

 

8 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *