Sudeleyn linna – Tudorien jalanjäljillä

24/05/2015

(For English, go to Finnish Travel Blog – Sudeley Castle)

Englannin Cotswoldsin alueen reissumme vaati atmosfääriltään mielestäni ehdottomasti vierailua ainakin yhdessä linnassa. Kun emme kerran voineet käydä Downton Abbeysta tutussa Highclere Castlessa (koska A. vierailut sinne lähes koko loppuvuodeksi olivat täynnä ja B. se ei ole lähelläkään Cotswoldsia vaan ihan eri puolella Englantia), olin ilahtunut kun Whinchcomben kylän lähellä on Tudorien aikainen, Englannin kuningattaren kotinakin toiminut Sudeleyn linna. Totta puhuen, minulle sai myytyä pääsylipun mainitsemalla Elizabeth Hurleyn viettäneen häitään tässä linnassa.

Sudeleyn linna

Englantilaisen filologian opintojeni aikana minua ei juuri vähempää olisi voinut kiinnostaa Englannin hallitsijasukujen historia. Näin sitä mieli muuttuu kun ikävuosia karttuu. Erityisesti Henrik VIII on näin jälkeenpäin tehnyt vaikutuksen poikkeuksellisen kiemuraisilla edesottamuksillaan. Kuusi vaimoa, joista muutama mestattiin ja parista avioero, ja siinä yhden avioeron tuoksinnassa hän tuli aloittaneeksi myös Englannin uskonpuhdistuksen. Niin monta aviotonta ja aviollista lasta etten laskuissa ole pysynyt, viinaa, uhkapelaamista ja salasuhteet sisarusten kanssa. Kiemuroita oli kuin Kauniissa ja Rohkeissa, mutta huomattavasti jännittävämpiä kun ne tapahtuivat todellisuudessa. Katsokaapa Natalie Portmanin ja Scarlett Johanssonin tähdittämä Kuningattaren sisar niin saatte esimakua.

No miten tämä kaikki liittyy Sudeleyn linnaan? Siten, että Henrik VIII:n viimeiseksi jäänyt vaimo Katariina Parr asui siellä ja haudattiin linnan kappeliin. Karmivana detaljina kerrottakoon, että Katariinan ruumisarkku löytyi linnan kappelin raunioista 1782 ja ruumis oli jostakin syystä säilynyt täysin ennallaan, valkoisena ja kosteana, 234 vuotta. Sen jälkeen arkkua auottiin silloin tällöin ja lopulta jäljellä oli vain luuranko. Kuningattaren hautapaikka on edelleen Sudeleyn linnan kappelissa linnan puutarhassa.

Sudeleyn linnan kappeli, jonne Englannin kuningatar Katariina Parr on haudattu.

Linna toimii edelleen yksityisasuntona, ja sen vuoksi sisätiloihin tutustuminen on rajallista. Linnan mailla voi myös järjestää häitään, ja meidänkin visiitin aikana pihaan pykättiin melkoista telttakatosta. Sydeleyn linna on aivan Cotswoldsin sydämessä, Whinchcomben kylästä muutaman kilometrin päässä ja kylänraitilta linnaan on selkeä viitoitus. Pääsylippu oli mielestäni melkoisen suolaisen hintainen, 14 ja puoli puntaa per nuppi. Lipun hinnalla saa kiertää linnan puutarhan, vierailla sisätiloissa ja linnan kappelissa. Sisätiloissa ei varsinaisesti ollut mitään sen ihmeellisempää, etenkin kun on jo piipahtanut mm. Versaillesissa ja Kensingtonin palatsissa. Mielenkiintoisinta antia oli yläkerrassa Englannin kuningattaren ylhäinen WC-pönttö. Siinä kohtaa harmitti ettei valokuvia saanut ottaa. Viihdyttäviä olivat myös Henrik VIII:n vaimojen tarinat ja muotokuvat.

Puutarha oli kyllä kaunis, joten sen puoleen ei harmittanut lainkaan että pulitimme pääsylippujen hinnan. Vai mitä mieltä olette? Oletteko käyneet englantilaisissa linnoissa, suositteletteko niistä jotakin erityisesti?

Aiheeseen liittyvää lukemistoa:

Terveisiä Englannista
Cotswolds – Osa 1
Cotswolds osa 2 – Viisi ihaninta kylää
Oxford

5 Comments

 • Tudorsit läpi kahlanneena voin kyllä sanoa että kiinnostaisi visiitti vaikka joutuisikin maksamaan.
  Aurinkoisella säällä upean näköinen paikka puutarhoineen!
  Ei haittais viettää häitä tuollaisessa miljoossa, ei ollenkaan ^^

  • Eevi sanoo:

   Kesällä tuo puutarha on varmasti ihan mieletön kun kaikki ruusupuskatkin on kukassa. Keväälläkin toki ihana 🙂

 • Venla sanoo:

  Upean näköinen paikka, mutta oli kyllä suolainen sisäänpääsymaksukin! Vanhat kuninkaalliset draamat kiinnostaa mua, siksi historialliset, kuninkaallisista kertovat leffat onkin yksiä lemppareista. 🙂

  • Eevi sanoo:

   Joo munkin mielestä oli aikalaisen tyyris piletti! Varsinkin siihen nähden, että sisältä ei montaakaan huonetta ollut näytillä. Mutta tulipahan käytyä ja puutarha oli kaunis ja tarina kiinnostava. Mäkin ajattelin seuraavaksi tonkia Tudorsit Netflixin syövereistä, josko ne siellä olisi!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *