Smögen – Ruotsin sievin kylä?

03/10/2015

Smögen. Nimenä kuulostaa överiruotsalaiselta katkarapuvoileivältä, päällä kunnon töräys Kallen mätitahnaa.

En ollut koskaan kuullut kylästä aiemmin. Ja tuskin olisin koskaan osannut kartan perusteella ajatella sen olevan kiva matkakohde. Onni on Göteborgissa asuvat ruotsalaiset ystävät, jotka veivät meidät Smögeniin minilomalle.

Smögen on vajaan 1500 vakituisen asukkaan kylä Ruotsin länsirannikolla, suunnilleen 130 kilometriä Göteborgista pohjoiseen. Matkaa Norjaankaan ei siis ole, varsinkaan meriteitse, kuin pieni luraus, ja sen huomaa myös kävijäkunnasta.

Vaikka kylä itsessään on pikkiriikkinen, sen värikkäät, pittoreskit kalastajamajat ja mahtavat kalliorannat houkuttelevat paikalle laumoittain pohjoismaisia turisteja kesällä. Vapise Hanko, missään en ole nähnyt niin paljon luksusveneitä ja Helly Hansenin kansitakkeja yhdellä kertaa kuin Smögenissä. Ja kappas vain, mitä hienompi vene, sen todennäköisemmin perässä heiluu Norjan lippu.

Smögen otti meidät vastaan harmaan pilviharson ja tihkusateen verhoamana. Murehdin tämän vuoden kesälle tyypillistä säätä etukäteen, mutta itse asiassa pieni valokuvaaja minussa ei harmitellut lainkaan harmaata taivasta kun pääsimme perille. Punaiset venevajat näyttivätkin sangen idyllisiltä harmaata taustaa vasten. Ja ilma oli happirikasta! Sitä paitsi eihän turistien kansitakeille olisi edes ollut mitään tarvetta ilman vihmovaa sadetta? No, ehkä hyvän sään sattuessa esiin olisi kaivettu pikeepaidat ja ruutushortsit.


Smögenissä se juttu on puutalojen eteen on rakennettu puinen kävelysilta, jonka varrella ovat lähes kaikki kaupat, ravintolat ja kahvilat. Silta kiemurtelee pitkin meren uomaa, joka tulee kylän keskustaan. Vesipinta-alaa kävelysillan kupeessa on vähän, mutta kummasti siihen saadaan ahdettua toinen toistaan suurempia veneitä. Suurta hupia meille olikin seurailla ihmisten elämää veneissä ja erityisesti paattien rantautumiseen vaadittavia parkkeeraustoimenpiteitä ahtaissa väliköissä.Olimme varanneet Smögenistä kahden yön majoituksen. Pilvisen ja sateisen ensimmäisen illan jälkeen aurinko armas hemmotteli meitä koko seuraavan päivän. Kylänraitin lisäksi Smögenissä kannattaa ehdottomasti nauttia rantakallioilla kiemurtelevista kävelyreiteistä. Ei oltaisi tarvittu enää kuin yksi kappale Bernhardilaisia ja oltaisiin oltu kuin Astrid Lindgrenin Saariston lapset. Aika ihana kylä. Söpöin missä minä olen pohjoismaissa käynyt.

Loppuun vielä käytännön vinkit Smögenissä vierailevalle:

 • Kylä on kesällä suosittu. Se tarkoittaa sitä, että majoitukset ovat A. täynnä ja B. kalliita.Smögenissä voi hyvin vierailla päiväseltään Göteborgista, tai toki jos satut olemaan itämeriveneilijä, voit tulla myös vesiteitse. Mutta jos kaipailet majoituspaikkaa, muista olla hyvissä ajoin, varaudu pulittamaan sievoinen summa ja hyväksy se, että kalliilla rahalla ei silti saa välttämättä leirikeskuksen käytävävessallista luukkua kummempaa lukaalia.
 • Syö yksi annos katkarapuvoileipiä
 • Jos majoitukset ovat tyyriitä, varaudu myös siihen että ravintolat eivät myöskään ole budjettimatkailijan kukkaroa helliviä. Mutta ruoka on hyvää. Erityisesti kalaa kannattaa suosia.
 • Ellet erityisen pakottavasta tarpeesta halua mennä Smögeniin juhannuksena, sitä kannattaa ehkä välttää. Et mahdu mihinkään.
 • Mikäli kaipaat hyviä bileitä, niitä löytyy.

Heja Sverige! (anteeksi, oli pakko.)
5 Comments

 • Ai vitsit! Olisinpa tiennyt Smögenistä kun viime kesänä ohi ajelimme… no, mutta ehkä se ei ollut meidän aika vielä käydä kun rahaa oli niin vähän ettei ehkä oltaisi raaskittu ostaa edes sitä yhtä ruotsalaista katkarapuvoileipää :D.
  Kiitos vinkistä – ensi kerralla siis Smögeniin!

  • Eevi sanoo:

   No voi vitsi kun tuli vähän myöhään tämä vinkki teille mutta ens kerralla poiketkaa ihmeessä! Maisemista voi nauttia ihan ilmaiseksi myös 🙂

 • Laura / Irtiottoja maailmalle sanoo:

  Oi, ihanan oloinen paikka! Smögen oli kyllä mullekin ihan täysin tuntematon kohde, mutta just sellainen mitä vähän etsinkin. Tää saattoi just päätyä kesäloman yhdeksi kohteeksi, iso kiitos vinkistä! 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *