Montmartre – Pariisin kermakukkula

02/02/2018

Montmartre on palanen viehättävintä Pariisia. Jos kaupunkiin pitäisi antaa vain yksi matkavinkki, se olisi tämä kukkula.

Yksi tämän syksyn ehdottomia kohokohtia ja herkkupaloja oli pitkä viikonloppu Pariisissa. Irtiotto työkiireistä, Suomen marraskuisesta harmaudesta ja pyykin pesusta. Äiti täytti syksyllä pyöreitä, ja päätimme sisarusparvessa antaa lahjaksi reissun Diorin 60-vuotisnäyttelyyn. Toki olin itse ensimmäisenä vapaaehtoinen lähtemään mukaan seuraneidiksi. Koska Pariisi.

Syksyn ruska oli siinä ruuhkavuosien ensimmäisessä tsunamissa töihinpaluineen, päiväkodin aloituksineen ja keittiön vesivahinkoineen mennyt aivan ohi silmien, mutta marraskuun puolivälin viikonloppu Pariisissa paikkasi tuon. Siellä oli nimittäin ruska parhaimmillaan ja lämpötila kymmenen asteen hujakoilla. Vallan erinomainen aika matkustaa siis! Tämä oli kolmas kertani Pariisissa, ja aina vain kaupunginosista yksi on ylitse muiden: Montmartre.

Montmartre on palanen viehättävintä Pariisia. Jos kaupunkiin pitäisi antaa vain yksi matkavinkki, se olisi tämä kukkula. Ensimmäinen huokaus pääsee, kun metroasemalta kujaa pitkin kukkulan suuntaan kulkiessa Sacré-Coeurin kirkko pilkahtaa ensi kerran talojen välistä. Portaita ylös kirkolle noustessa maisemat sen kuin paranevat askelma kerrallaan, ja kirkolle asti päästyä on hyvä pysähtyä toviksi huokailemaan hengästyksestä ja maisemista.

Pieniä kujia, kuppiloita, taiteilijoita ja maisemia. Montmartren vilkkain alue ei ole iso, ja siellä on paljon turisteja. Mutta se on silti viehättävä. Maisemat kirkolta Pariisin ylle ovat maagisen rauhoittavat ja Sacré-Coeurin kirkko kaupungin kauneimpia. Alueessa tiivistyy pienoiskoossa se mistä Pariisissa on kyse.

Kukkulalle kannattaa lähteä istumaan viinilasilliselle ja ihmettelemään maailman menoa. Sen kummempaa suorittamista ei vaadita – eikä sallita.

6 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *