Missä kaksi valtamerta kohtaa

29/11/2014

Afrikan laidalla

Mantereen reunalla, valtamerten kohtauspisteellä on vavahduttavaa katsella merelle. Meri on aina hieman pelottanut minua, sisävesien kasvattia. Sitä on mahtava katsella rannalta käsin, sen jylläävää voimaa.

Hyväntoivonniemi on Afrikan lounaisimmassa kärjessä, ja sitä on yleisesti pidetty paikkana, missä Atlantti ja Intian valtameri kohtaavat. Afrikan eteläisin kärki on Cape Agulhasissa, joten todellisuudessa se on se varsinainen valtamerien kohtauspaikka, ja meillä seuraavan Etelä-Afrikan reissun agendalla. Mutta Kapin niemimaan kärki on sellainen paikka, mistä voi kuunnella pauhaavaa vettä, hirvitellä jyrkkää kalliopudotusta veteen ja kuvitella miten paljon niemeä kiertävien laivojen miehistöt ovat jännittäneet ja toivoneet selviävänsä vain ehjin nahoin niemen ympäri tyynemmille vesille.


Hyväntoivonniemelle on Kapkaupungista matkaa viitisenkymmentä kilometriä, joten siellä on ihanteellista vierailla päiväretkellä. Järjestettyjä retkiä tehdään Kapkaupungista runsaasti, mutta vaivaton vaihtoehto on vuokra-auto. Tiet ovat hyvässä kunnossa ja reitti on helppo. Ja mikä parasta, vuokra-autolla voi itse valita reittinsä ja pysähdyspaikkansa. Matkalla kannattaa piipahtaa ainakin Kalk Bayn satama-alueella (klik!), tervehtimässä Simon’s Townin pingviinejä (klik!) ja valita reittinsä vähintään toiseen suuntaan niin että se kulkee Chapman’s Peak Driven maisemareitin (klik!) kautta.

Hyväntoivonniemi ja Kapin niemimaan kärki ovat itse asiassa kaksi eri paikkaa, joskin hyvin lähellä toisiaan. Molemmat kuuluvat Pöytävuoren kansallispuistoon. Puistoalueelle tultaessa Etelä-Afrikan luonnonpuistoista vastaava SANParks (klik!) perii kohtuullisen sisäänpääsymaksun. Tämän jälkeen tie kiemurtelee vaikuttavan karun aron poikki kohti Afrikan lounaisinta kärkeä.

Aivan tien loppuvaiheessa tie haarautuu. Toinen haara vie Cape Pointille, eli niemimaan kärkeen, ja toinen Hyväntoivonniemelle. Makuasia kummassa järjestyksessä ne haluaa käydä, mutta Cape Point on varsinainen kärki, se pääpaikka josta maisema aukeaa kauas merelle ja tarjoaa mukavat näköalat myös Hyväntoivonniemelle. Cape Pointilla on pieni kauppa, josta saa ruokaa, juomaa ja matkamuistoja. Hyväntoivonniemellä palveluita ei ole, joten sikäli siellä on luontevaa poiketa paluumatkalla.Niemimaan kärjellä auto jätetään parkkiin pienen matkan päähän, ja itse Cape Point kohoaa parkkipaikalta mäkeä ylöspäin. Majakalle kulkee pieni hammasratajuna, mutta jos kunto sallii ja reippautta riittää, niemennokalle voi kavuta myös portaita pitkin. Maisemien puolesta jäljempi on parempi vaihtoehto. Sellaista aikaa tuskin löytyy että maisemien jylhyydestä saisi nauttia yksinäisyydessä, mutta se ei silti vähennä kokemuksen vaikuttavuutta.
Majakan luota lähtee myös vaelluspolku niemen kärkeen. Kyltti kertoo reitin kiertämisen kestävän muistaakseni parikin tuntia, mutta se on reippaasti yläkanttiin arvioitu. Vaikka plakaatti julistaa reitin olevan vaativa ja pitkä ja edellyttävän järeämpiäkin vaellusvarusteita niin pelko pois, todellisuudessa peruskuntoinen kansalainen tallustelee reitin retkisandaaleilla puolessa tunnissa. Polulle kannattaa siis lähteä mikäli sää ei vain ole liian tuulinen, sillä sen varrella maisemat ovat huikeat.


Kapin niemimaan kärki osoittautui lopulta majakalle sopimattomaksi, sillä paikka on usein sumun peitossa eivätkä laivat näe majakan valoa.

Cape Pointin tekee vaikuttavaksi sen luonto ja kalliot. Merta näkyy niin pitkälle kuin silmä siintää. Tarkkasilmäinen voi nähdä liskoja tai hiiren viipottamassa kallionkoloissa. Poluilla voi astella majakanvartijan jalanjäljillä ja kiitellä sitä että valtamerien kohtauspaikkaa saa katsella maalta käsin. Vaaralliset vedet ovat upottaneet koko joukon laivoja. Jo tuo tieto luonnon jylhyydestä tekee paikasta pysäyttävän.


6 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *