Jos antaisin vinkkejä Pariisiin

22/03/2018

Pariisi on siitä poikkeuksellinen verrattuna kaikkiin muihin käymiini Euroopan suurkaupunkeihin, että se on maineestaan huolimatta ensikertalaiselle usein hieman vaikeasti lähestyttävä. Kaupunki on suuri ja hajanainen, mutta samalla kiinnostava ja eittämättä kaunis.

Olen käynyt Pariisissa kolme kertaa, ja kaikki kerrat ovat olleet tarpeellisia, jotta olen päässyt kaupungin makuun. Ensimmäinen kerta jätti hieman kylmäksi, mutta nyt me ollaan jo ihan kavereita. Joku voisi kysyä miksi yrittää, mutta olen sitä mieltä, että ei kaupunki turhan takia voi olla mainettaan saavuttanut. Pariisi on tietyllä tavalla kuin Thaimaa: turistiruuhkainen ja suosittu, mutta syystä. Kokemisen ja näkemisen arvoinen. Ja kummastakin paikasta löytää aitoja ja autenttisia kokemuksia kun astuu hivenen syrjään massareiteiltä.

Todettakoon silti, että jos olet menossa Pariisiin ensimmäistä kertaa, kyllähän se kokemus jää hieman vajaaksi ilman niitä tiettyjä must-juttuja joita ilman Pariisi ei ole Pariisi. Jos siis antaisin vinkkejä ensikävijälle Pariisiin, tässä omat suosikkini.

1. Montmartre ja Sacre Coeur

Pariisi koostuu monista näkemisen arvoisista kaupunginosista, jotka ovat suhteellisen hajallaan toisistaan. Näistä ehdoton suosikkini on Montmartren taiteilijakukkula (klik)!, jonka huipulla nököttää Sacre Coeurin kirkko. Suuntaa tänne ihastelemaan maisemia ja istuskelemaan katukahvilaan tai viinilasilliselle.

2. Luxemburgin puisto

Pariisissa on monia puistoja, mutta toistaiseksi näkemistäni kaunein ja viihtyisin on ollut Luxemburgin puisto Latinalaiskorttelissa. Jos olet reissussa keväällä tai kesällä, nappaa patongit ja kahvit mukaan delistä ja suuntaa Luxemburgin puistoon piknik-aamiaiselle.

3. Latinalaiskortteleiden Rue Mouffetard

Jos olet jo valmiiksi Latinalaiskortteleiden alueella, seudulla on muutakin nähtävää. Alue pullistelee mainioita ravintoloita, ja sympaattisin katu lienee Rue Mouffetard.

4. Pont Neuf ja Seinen ranta

Seine virtaa kaupungin halki jakaen sen kahteen ja Pont Neufin silta (klik!) toimii ikään kuin kaupungin puoliskot liittävänä siteenä, jolta aukeaa näkemisen arvoiset maisemat molempiin suuntiin. Sillan lankkulattia on mukavan pehmeä jalan alla, ja horisontissa häämöttää pienenä Eiffel-torni. Kun käyt Pont Neufilla, hortoile samalla myös kaikessa rauhassa Seinen rantaa pitkin.

5. Marais

Jos Pariisi muuten on alkuun vaikeasti lähestyttävä, Maraisin kaupunginosa (klik!) ei sitä ole. Tunnelma on letkeä ja mutkaton ja täällä on hyvä piipahdella kauppoihin myös sunnuntaisin.

6. Eiffel-torni: Parc du Champ de Mars

Eihän Pariisi ole mitään ilman vilausta Eiffel-tornista, vai mitä? Olen sitä mieltä, että torni on parhaimmillaan, kun sitä ei tarkastele turhan läheltä. Toki tornin kanssa naimisiin mennyt nainen on todennäköisesti kanssani eri mieltä. Mutta Eiffel on kaunis, kun se vilahtaa horisontissa, siintää puiden takaa tai on osa isompaa maisemaa. Turhan läheltä katseltuna se on lähinnä suuri metallirakennelma, jonka ympärillä on massiiviset turvajärjestelyt ja hulvaton määrä jonottavia ihmisiä. Jos haluat lähestyä Eiffeliä hiljalleen pilkistellen, suosittelen Parc du Camp de Marsin puolta. Jos taas haet majesteettisempaa (ja turistitäydempää) lähestymistä, tule Trocaderon puolelta.

7. Louvren sisäpiha

Louvren rakennuksessa on jotakin majesteettisen sykähdyttävää. Vaikka ajatuksen tasolla kammoksun modernin lasipyramidin pykäämistä keskelle vuosisatojen takaista sisäpihaa, Louvressa tuo jostakin syystä toimii. Olen käynyt toki museossa sisälläkin, Mona Lisaa tervehtimässä, mutta jostakin syystä ihan vain tuo sisäpiha on minulle se viihtyisin kohta.

8. Saint Louisin saari

Saint Louisin saari on oikeastaan vain yhden kadun mittainen, ja ehkä juuri siksi mukavan viihtyisä. Notre Dame ei muuten ole listalleni yltänyt, mutta kirkosta saa mukavan vilauksen takakautta Saint Louisin saaren kärjestä. Tästä näkövinkkelistä muuten niin hallitseva, tummunut goottirakennus näyttääkin yhtäkkiä herttaisemmalta.

9. Versailles (tai ooppera)

Retki Versaillesin palatsiin vie lähestulkoon kokonaisen päivän, mutta on sen väärti. Rakennus on hyvin säilynyt ja hoidettu ja huoneesta toiseen saa kulkea leuka polvissa kullan kimmellystä ihmetellen. Jos et ehdi Versaillesiin asti, Pariisin oopperatalo on sisältä myös näkemisen arvoinen, ja muistuttaa monilta osin Versaillesia peilisaleineen. (Ja ai että mitä vuosikymmenen alun pokkariotoksia Versaillesista kaivelinkin kuvitukseksi!)

10. Lafayetten (tai jonkin muun tavaratalon) kattoterassi

Tämä on itse asiassa vasta viimeisin oivallukseni. En ole vielä kertaakaan jonottanut päästäkseni Eiffel-tornin huipulle tai Notre Damen kellotorniin (jälkimmäinen on kyllä toivelistallani, ei niinkään Eiffelin huippu) sillä kaupungilla on tarjolla muitakin näköalapaikkoja. Esimerkiksi Lafayetten tavaratalolla on kattoterassi, jonne ei tarvitse maksaa sisäänpääsylippua ja katolta saa ihastella maisemia Pariisin yli viinilasillisen tai kahvikupposen äärellä. Me käytiin kattoterassilla marraskuun iltahämärässä, mutta käy kurkkaamassa Adalmina’s Adventures -blogin ihanat kuvat Printempsin tavaratalon terassilta kesällä. Tämä oli marraskuussa remontissa niin ei päästy sinne edellisellä reissulla, mutta sitten seuraavalla.

Tärkeintä on kuitenkin muistaa istua alas katukahviloihin ja ravintoloihin ja ihmetellä maailman menoa. Euroopan romanttisimmaksi kohteeksi en tätä laittaisi, vaan häämatkalle lähtisin ennemmin Italian pieniin kyliin. Mutta esimerkiksi naisten reissulle Pariisi on ehdottoman hyvä vaihtoehto.

Ja nyt kommenttiboksi on teidän, ilmianna oma kuumin vinkkisi Pariisiin!

3 Comments

 • Anna-Katri / Adalmina's Adventures sanoo:

  Ihana Pariisi! <3 Ja niin monta tuttua paikkaa vilahti näissä kuvissa, että iski taas kamala kaipuu takaisin Pariisiin. Ja totta on, että ihan ekalla reissulla Pariisin viehätys ei välttämättä avaudu, ja vaaditaan vähän pidempi aika, että kaupungin kanssa pääsee sinuiksi. 🙂

 • Marja sanoo:

  Olipa inspiroiva teksti – tekisi mieli taas varata liput kaupunkiin, missä ei olekaan tullut (tasan) kymmeneen vuoteen käytyä – viimeksi pääsiäisenä 2019. Notre Damen menetys oli varmasti suuri isku kaupungille ja koko maalle, mutta historiallisia nähtävyyksiä on vielä vaikka millä mitalla. Erityisesti tykkäsin vinkistä nro 10 🙂

  • Eevi sanoo:

   Kiitos Marja, kiva kuulla että pidit! Notre Dame ei ole ollut mun henkilökohtaisia suosikkeja Pariisissa mutta kyllähän se eittämättä niin oleellinen osa Pariisin ja Ranskan historiaa ja identiteettiä on että sydän syrjällään minäkin sitä paloa seurasin.
   Nykyään mä olen myös aina valmis varaamaan liput Pariisiin 😊

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *