Buongiorno! Toscana kylpee aamuauringossa. Leipomon auto kaartaa puiden reunustamaa hiekkapolkua pitkin punatiilisen lomatalon portille. Mitähän tänään valitsisin? Sämpylöitä, pasteijoita, croisantteja vai kaikkia? Eipä voisi aamu paremmin alkaa. Tuoreet leivät, raikas appelsiinimehu ja kumpuilevat maalaismaisemat kesähelteessä. Ihan kuin elokuvissa, tai oikeastaan vielä parempaa.

Näillä main se yleensä alkaa. Nimittäin kesälomakuume. Ja lähes joka vuosi poden jonkin asteista kuumetta Italiaan. Meillä kesälomasuunnitelmat on vielä ihan levällään, mutta kummasti se Italia taas hiipi mieleen. Vinkkasin teille aiemmin pariskuntalomiin sopivasta Amalfin rannikosta ja nyt ajattelin viedä teidät Toscanan ihaniin maisemiin.

Päivät ovat verkkaisia ja leppoisia. Aurinko porottaa ja aina on hyvä aika ottaa lasi viiniä. Kylät vaikuttavat uneliailta ja kiire ei ole minnekään. Hiekka rahisee fillarin renkaiden alla ja naapurin viinitilalle pääsee jalkaisin. Parmankinkkua, buffalamozzarellaa, tomaatteja, nautintoja kaikille aisteille.

 Toscana on loistokohde autoilijalle. Suosittelen talon vuokraamista tai majoittumista maaseudun apartment-majoituksiin. Meidän valinta oli Borgo delle Moren lomatalo Sienan maakunnassa, viiden kilometrin päässä Montepulcianon kylästä. Täydellistä maaseudun rauhaa ja sopivan lyhyet välimatkat Montalcinon ja Montepulcianon kyliin ja Sienan kaupunkiin. Tarjolla oli yhden, kahden ja kolmen makuuhuoneen asuntoja ja pihapiiristä löytyivät uima-allas ja grillipaikat. Kera mahtavien Toscanan maisemien tietysti.Montepulciano, Moltacino ja Siena

Ja entäs ne kylät sitten? Voiko enää italialaisempia olla. Historiaa ja romantiikkaa uhkuu joka nurkalta, jaksaisin tallustaa näitä nupulakivikatuja ylös-alas vaikka kuinka pitkään kun välillä pysähtyy vain lounaalle ja viinille tai ihanalle italialaiselle jäätelölle. Viinikellareissa kannattaa myös poiketa, kateeksi kävi autolla Ruotsista asti tulleita kavereitamme jotka saivat lastata peräluukun täyteen viinilaatikoita murehtimatta lentokoneen painorajoista.

Sateinen Montepulciano oli säästä huolimatta charmikas. Ja arvatkaa miten hyvältä maistui pizza ja kylän oma Vino Nobile kun pidettiin sadetta pikkiriikkisessä ravintolassa sivukujan varrella.

 

Eikä Montalcino, tuo Brunello-punaviinin koti, jäänyt kakkoseksi hurmaavuudessaan. Viinin ystäville tiedoksi, että Montalcino on Toscanan johtavia viinintuotantokaupunkeja.

Ja tietysti vierailemisen arvoinen on myös keskiaikainen Sienan kaupunki, joka pullottelee arkkitehtuuriaarteita lähes Firenzen tavoin. Meidän piipahdus kaupunkiin jäi melko lyhyeksi, sillä ukkossadepilvet kuroivat ylle. Keskusta-alue on tosin kohtalaisen pieni, joten se on helppo ottaa haltuun lyhyemmässäkin ajassa.Toscanan loman kruunaa Firenze, mutta se ansaitseekin oman juttunsa. Joko tekee mieli Italiaan?


Pysy mukana matkassa

Facebook Ι Instagram Ι Bloglovin