Joulupäivän huskysafari Levillä

22/01/2017

104 koiraa, jokainen niistä on yksilö. On nuorempaa ja vanhempaa, osa on kavereita keskenään ja toisilla ei synkkaa ihan yhtä hyvin. Kaikki ovat kuitenkin innokkaita. Ruokaa kuluu kuulemma sellaiset sata kiloa päivässä. On alaskanhuskeja, siperianhuskeja ja muutama alaskanmalamuutti. Jokaisella koiralla on tietenkin oma nimi ja niiden emäntä Päivi tunnistaa kaikki karvakuonot nimeltä. Totta kai, kyllähän perheenjäsenten nimet nyt kuuluu muistaa, vaikka niitä olisikin yli sata.


Joulupäivän aamuna Levillä minä ja J päästiin tapaamaan Polar Lights Toursin Päivin koirat. Hevoset meille olikin jo tuttuja. Eikä vain tapaamaan, vaan aamulenkille myös. Kello yhdeksältä aamulla koirilla oli aamiainen masussa ja virtaa vanttuissa. Innokas ulina kaikui pitkin metsää kun huskyt odottivat malttamattomina aamun ensimmäistä safaria.

Jokaisen kelkan edessä oli viisi koiraa. Valjakot on mietitty tarkkaan etukäteen, sillä koirien täytyy tulla hyvin juttuun keskenään jotta yhteistyö pelaa. Kovin tuntuvat olevan ihmisrakkaita, sillä samalla kun yksi puskee nenällään kämmentäni rapsutuksia vailla, toinen työntää kuonoaan jalkojani vasten ja kiehnää polvitaipeessa.

Valjakkoihin asettaudutaan pareittain: toinen hyppää kyytiin ja toinen ohjastaa. Käymme J:n kanssa lyhyen neuvonpidon ajojärjestyksestä, ja päädymme siihen että minä ajan ensin ja J istuu kyytiin. Puolivälissä vaihdetaan. Startti on vauhdikas ja huomaan, että ajaessa täytyy pitää kieli keskellä suuta ja olla skarppina. Kyytiläinen voi keskittyä maisemiin.


Edellä olevaan valjakkoon täytyy pitää turvallinen välimatka etteivät koirat loukkaa jalkojaan kelkan jalaksien alle. Jarrupoljin löytyy onneksi helposti. Mutta hetkeksi tulee tenkkapoo kun tarvitaan kaasua. Olin saanut valjakon pysähtymään mutta en millään keksinyt miten saan sen taas liikkeelle. Lopulta hoksasin, että hyppy pois kelkan jalaksilta ja omilla koivilla pari juoksuaskelta niin jo lähtee.

Koiria täytyy pitää jatkuvasti tarkasti silmällä, sillä aamulenkillä tehdään myös aamutarpeet. Jos yksi koira pysähtyy hotelli helpotukselle on syytä pysäyttää muutkin koirat jotta narut pysyvät kireällä eivätkä mene solmuun. Kuskina saa siis ihan keskittyä hommaansa ja se on hurjan kivaa.  Kyydissä on kyllä hauskaa myös kun saa keskittyä maisemiin ja seurailla koirien menoa rennommalla silmällä.
Tämä oli ensimmäinen huskysafari meille molemmille vaikka Lapissa ollaan käyty kyllä aiemminkin. Aktiviteettina se on koko perheelle sopiva, pirpana olisi mennyt kelkan kyydissä hyvin myös. Kotimaanmatkaajina olimme kyllä selkeässä vähemmistössä kävijöistä, sillä valtaosa oli joulun aikaan brittejä. Itse asiassa taisimme olla porukan ainoat suomalaiset. Se pisti miettimään miksi me emme itse hyödynnä mahdollisuuksia joita tarjoamme ulkomaisille turisteille. Ihan yhtä elämyksellistä ja kivaa se on meille suomalaisillekin. Eiköhän nyt viimeistään näin satavuotiaan Suomen kunniaksi kanneta tänä vuonna porukalla kortemme kekoon ja tueta myös kotimaisia matkailuyrittäjiä.

Mitä? Tunnin huskysafari joulupäivänä.

Missä? Levillä, Muoniontien varressa. Kyyti tilalle kuuluu varaukseen.

Kuka järjestää? Polar Lights Tours. Tarjolla eri pituisia huskysafareita ja vaellusratsastuksia.

Kysyttävää? Tai muuten vain terveisiä? Napsuttele viesti kommenttilooraan tai laita meiliä 🙂


Yhteistyössä Polar Lights Tours. 


4 Comments

 • Ihana huskysafari <3 Se on mulla edelleen kokematta. Joskus vielä. Kuulostaa, että tuossa tosiaan pitää vähän tehdä duuniakin, eikä vain loikoilla kelkassa. 😀

  • Eevi sanoo:

   Joo aika monella se on vielä kokematta, meilläkin oli. Tää oliskin sulle koiraihmisenä tosi hauskaa!!

 • Me varattiin juuri lennot Leville pääsiäiseksi. Hieman haaveilen huskysafarista. Olen käynyt vain katsomassa koiria, saa nähdä päädytäänkö tällä kertaa kyytiin asti. Olisi kyllä ihanaa 🙂

  • Eevi sanoo:

   Mahtavaa! Levi on tosi kiva paikka. Ehdottomasti suosittelen kyytiä myös, hauskaa tekemistä mitä ei ole todellakaan joka päivä tarjolla täällä etelässä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *