Göteborg

01/09/2015

Göteborg – 5 nopeaa (ja yksi bonus)

Oi armas naapurimaamme, heja Sverige! Miten se onkin jäänyt reissuillani niin paitsioon. Päivä Tukholmassa -risteilyillä on kyllä käyty, marssittu Drottningsgatania ylös-alas, mutta siinäpä se – lukuunottamatta yhtä teininä tehtyä laskettelureissua Åreen, josta alkaa olla niin kauan aikaa ettei sitä enää edes lasketa. No nyt on asiaa korjattu kesälomalla. Mikäs sen mukavampi kesälomareissu kuin pakata auto täyteen ja suunnata Ruotsiin!

Niinpä laivamatkat varattiin Tallink Siljalta ja koslan nokka suunnattiin kohti Göteborgia. Se vasta mainio kaupunki onkin ja hyvin otettavissa haltuun päivässä tai parissa. Göteborg on vähän kuin Helsinki, mutta pakko sanoa että tavallaan hiukan parempi joka suhteessa. Niin kuin nuo ruotsalaiset nyt yleensä tuppaavat olemaan.

Kasasin viikonloppumatkailijaa varten viisi nopeaa vinkkiä mitä tehdä ja nähdä. Poimi siis näistä omasi, ollos hyvä!

1. Gothia Towers

New York -henkiset Gothia Towers -lasitornit eivät arkkitehtuurinsa puolesta näytä oikein istuvan kaupunkikuvaan, mutta tarkoitus on hilata itsensä päätä huippaavalla maisemahissillä hotellin ylimmän kerroksen ravintolaan / coctail baariin ja tilata siellä katkarapuvoileipä. Nimenomaan siis tuo annos. Ravintola on kylläkin kuulemma hiljattain lisännyt annokseen hyppysellisen kaviaaria ja samalla nostanut annoksen hintaa sillä varjolla melkein 100 kruunua, mutta nälkä satsista ei kyllä jää. Ja huipulta aukeavat mielettömät maisemat kaupungin yli. Kurkkaa vaikka tämän jutun kansikuva.

2. Liseberg

Jos Gothia Towersin maisemahissi ei ollut riittävän hurja, rankempaa meininkiä voi käydä hakemassa vastapäisestä Lisebergistä – pohjoismaiden suurimmasta huvipuistosta. Vimpainta on joka lähtöön ja vuonna 2005 Forbes listasi Lisebergin maailman 10 parhaan huvipuiston joukkoon. Itsehän en astu possujunaa hurjempaan vehkeeseen, mutta ei hätää: esteettinen silmäni nautti puistosta myös. Alue on tehty hurjan viihtyisäksi ja jäin miettimään josko joku vuosi palaisin kaupunkiin Lisebergin vuotuisille joulumarkkinoille.

3. Puistot

Göteborgissa on paljon puistoja. Suurin ja komein niistä lienee Trädgårdsföreningen, ja erityisesti sen komea ruusutarha jossa voi poiketa vaikka lounaalla. Puistossa on myös kummasti Helsingin talvipuutarhaa muistuttava kasvihuonerakennus, jota paikalliset kutsuvat palmutaloksi.

4. Paddan

Göteborg, tuo Skandinavian oma Amsterdam. Pohjolassakin pääsee kanaaliajelulle, ei tarvitse lähteä Venetsiaan tai Hollantiin sitä varten. Tavanomaisen Hop On Hop Off -lautan sijasta kannattaa suosia perinteistä ja alkuperäistä, hurmaavasti nimettyä Paddania, eli rupikonnaa. Paddan-lautat kurvailevat tunnin retken pitkin kanaaleita, ja siinä saa jo hyvän kuvan kaupungista. Ja huomatkaa miten matalia nuo sillat ovat minkä ali lautta puksuttaa. Onneksi olen itse tällainen tappi, J joutui kyllä kumartelemaan useampaan otteeseen.

5. Kaupunginosat ja ostokset

Göteborg on pullollaan toinen toistaan sievempiä ja viihtyisämpiä kaupunginosia. On puutalokorttelia, jugend-taloa, bulevardia ja puistoa. Vähän kuin Porvoon vanha kaupunki ja Helsingin krunikka, paitsi että näitä alueita on joka puolella ja kaikissa on kauppoja, kahviloita, ravintoloita ja elämää. Kannattaa käydä keskustan lisäksi ainakin Hagan kaupunginosassa. On aika paljon nätimpi kuin nimikaimansa Helsingissä.

Bonus: kahvilat ja ravintolat

Göteborgista tekee tunnelmaltaan mukavan se, että pitkin kaupunkia on eläväisiä kaupunginosia, joissa on kaikissa trendikkäitä ravintoloita ja kahviloita. Poikkea siis nautiskelemaan, sisustuskin hivelee silmää.

Trevlig resa, mina kompisar!

3 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *