Cotswolds Osa 2 – Viisi ihaninta kylää

03/05/2015

Ehkä maailman idyllisimmät kylät. Niitä löytyy Cotswoldsista. Ja siitä koko seudussa on kyse. Toki bonuksena tulevat maalaispubit ja ihanat pienet teehuoneet, mutta kerta kaikkiaan en osannut päättää oliko oloni Cotswoldsissa kuin Shakespearen näytelmästä vai Sydämen asialla -ohjelmasta. En toki ole juuri kumpaakaan katsellut mutta väliäkös tuolla. Voisin kuvitella että tällaista siellä olisi.

Cotswolds on siis rypäs ikiaikaisen vanhoja kyliä, joissa on vieri vieressä toinen toistaan ihanampia 1600-luvun kalkkikivitaloja. Kerta kaikkiaan mainion näköisiä ja mittasuhteiltaan juuri sopivia minulle, joka olen 160 senttiä kädet pystyssä. Kylät eivät ole suuria. Pienimmät ovat yhden kadun mittaisia ja suurimmat ehkä sellaisia Pomarkun kokoisia. Toki joku voisi väittää Pomarkunkin olevan yhden kadun mittainen, mutta se ei pidä paikkaansa.

Valitsin tähän viisi mielestäni ihaninta kylää. Toki kävimme yhteensä vain yhdeksässä, joten suurta vaivaa ei tarvinnut nähdä rankatakseen neljä pois. Ajattelin ensin valita kolme parasta, mutta se olisi käynyt jo turhan vaikeaksi, joten laitan tähän viisi. Omapa on listani, joten saan päättää montako tähän tulee. Ja koska näiden viiden väliltäkään en osannut päättää paremmuusjärjestystä, laitan ne sen sijaan aakkosjärjestykseen. Ja huomioidaan vielä, että mikä hyvänsä Cotswoldsin kylä on siis ihana. Poimin tähän vain kirsikat kakun päältä. Mikä vaikuttaa kivoimmalta?

Bibury

Bibury on minimaalisen pieni, mutta oikea helmi. Palveluita on turha etsiä, kylässä on tasan yksi hotelli, jossa on yksi pubi. Mutta kylässä on karismaa. Ihaninta kylässä on Arlington Row – 1300-luvulta peräisin oleva rivitalo, jossa asutaan edelleen. Sitä pidetään usein Cotswoldsin symbolina ja tietääpä Wikipedia kertoa, että rivari on myös piirretty brittipassien sisäkanteen. Joku saattaa tunnistaa sen myös Bridget Jones -elokuvasta. Kylä on sen verran pieni, että ei kannata suunnitella lounastavansa täällä. Jos kalat kiinnostavat, kylän ainoa varsinainen nähtävyys talojen lisäksi on taimenkasvattamo.


Bourton-On-The-Water

Majoituksen kannalta Bourton-On-The-Water, josta jo viimeksi kirjoittelinkin, on loistava vaihtoehto. Se on aivan Cotswoldsin sydämessä, sieltä on lyhyt matka kaikkiin muihin kyliin ja kylä on riittävän suuri jotta siellä riittää illallisvaihtoehtoja muutamalle päivälle. Kylän läpi kiemurteleva joki houkuttelee piknikille ja tarkastelemaan sorsien touhuja.

Broadway

Broadway on yksi perinteikkäimpiä Cotswoldsin kyliä. Tänne kannattaa suunnata aamiaiselle tai lounaalle. Kylänraitilta löytyy teehuoneita ja pieniä puoteja. Mukavinta on tallustaa katua ylös-alas ja ihmetellä pienen kylän elämää.Burford

Lontoosta tullessa Burford on ikään kuin portti Cotswoldsiin. Kylä on tasan tämän yhden kadun mittainen, mutta sitäkin pittoreskimpi. Harmittaa kun ei lopulta käyty testaamassa maailmankuuluksi mainostettua Cotswolds Arms -pubia. Jos joku on siellä käynyt tai on sinne menossa, kertokaa mitä piditte.

 Winchcombe

Winchcombe on Cotswoldin mittakaavassa jo keskisuuri kaupunki. Eli sellainen asukasluvultaan suunnilleen Hauhon kokoinen. Palveluita oli jo vaikka muille jakaa, oli leipomoa, apteekkia, postia, pankkia, lihakauppaa ja herkkupuotia. Nam! Kylän vetonaula on myös Sudeleyn linna, joka oli Henrik VIII:n kahdeksannen vaimon Katariina Parr’n koti, ja lähes yhtä merkittävänä meriittinä mainittakoon linnan toimineen Liz Hurleyn hääjuhlapaikkana 2007. Sen ansioista linna saakoon oman postauksensa myöhemmin.
9 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *